Јаков Милатовић / - Јаков Милатовић
30/07/2021 u 22:10 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Млади да своје знање ставе на располагање својој домовини

Многе су породице отишле, многи се никада неће вратити, многи доктори наука побjегли су у потрази за бољим животом, бавећи се пословима за коjе се нису школовали, али од коjих могу да живе, казао је министар Милатовић

Министар економског развоја, Јаков Милатовић, на Бизнис форуму у Бијелом Пољу је истакао да му је жао што су многи наши људи препознати у иностранству као изванредни, док код нас нису имали jеднаке шансе за развоj.

– Jуче сам угостио jедног изванредног младића. О њему сам чуо у медиjима, а убрзо jе услиjедило и питање родитеља о томе како држава може да помогне. Освоjио jе сребро на Међународноj математичкоj олимпиjади и бронзу на балканскоj математичкоj олимпиjади. И не постоjи систем коjи њему гарантуjе помоћ и подршку државе. Он ће вjероватно бити међу наjбољима на свом универзитету (МТИ) и желим да се врати, желим да он буде таj коjи ће наставити наш пут промjена – истакао је Милатовић.

Он је поручио и да уколико и остане у диjаспори жели му да увиjек има гдjе да дође и да га ова земља дочека широко отворених руку.

– И не желим да он буде изузетак, већ правило. Jер као што рекох, ако то не можемо да постигнемо, онда jе упитан наш боравак овдjе. Многе су породице отишле, многи се никада неће вратити, многи доктори наука побjегли су у потрази за бољим животом, бавећи се пословима за коjе се нису школовали, али од коjих могу да живе – навео jе министар.

Он је истакао да је то наш изгубљен потенциjал.

– А стварање и унапређивање услова за укључење диjаспоре у друштвени економски и политички систем наш задатак. И то jе оно због чега сам данас и дао примjере из сопственог живота, jер сам био дио вас, а сада сам се вратио да нашоj земљи дам све оно што сам у иностранству научио. Волио бих да и ви све ваше знање и искуство ставите на располагање, како бисмо заjедничким снагама створили пожељан пословни амбиjент, учинили нашу државу економски jачом и пожељном за инвестирање – поручио jе Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:49