Милатовић у Словенији / - Влада ЦГ
08/07/2021 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Милатовић: Најбоље је инвестирати у младе

У предстојећем периоду Влада Црне Горе ће уложити додатни напор да подржи лакшу транзицију младих из система образовања на тржиште рада, као и да се за неактивне младе креирају прилике за лакше проналажење посла

Министар економског развоја Јаков Милатовић борави у радној посјети Словенији, на позив Јанеза Циглера Краља, министра за рад, породицу и социјална питања Владе Словеније, гдје учествује на Другом министарском састанку ЕУ и земаља Западног Балкана. Тема овогодишњег састанка је запошљавање младих и разматран је заједнички регионални одговор на изазове које је оставила ЦОВИД криза.

- Запошљавање младих је изазов са којим се суочава како Европска унија, тако и Западни Балкан. Незапосленост младих је већ дуго присутан изазов у Црној Гори који се током кризе додатно појачао, који пријети да се настави и у периоду након пандемије. На тој линији Влада Црне Горе остаје посвећена структурним реформама и иновацијама које ће довести до креирања каријерних могућности за младе људе - казао је Милатовић.

У предстојећем периоду Влада Црне Горе ће уложити додатни напор да подржи лакшу транзицију младих из система образовања на тржиште рада, као и да се за неактивне младе креирају прилике за лакше проналажење посла.  

„Са циљем да превазиђе изазов незапослености младих, Црна Гора је препознала Гаранције за младе као битан механизам подршке младима”, нагласио је Милатовић.

Милатовић је апострофирао да се уз заједнички процес учења са осталим земљама Западног Балкана, уз подршку организација као што су Међународна организација рада и Европска фондација за обуку, гаранције за младе могу постепено спровести као успјешна прича у Црној Гори и да је улагање у младе најбољи начин да се инвестира у будућност једне земље.

- У складу са посвећеношћу које је данас исказано усаглашавањем Декларације, још једном морам нагласити да, са циљем постепеног успостављања, спровођења и јачања Гаранција за младе у Црној Гори у корист црногорске будућности – њених младих – рачунамо на техничко усмјеравање и финансијску подршку Европске комисије кроз Инструмент за предприступну помоћ, како би допринијели да се шема Гаранција за младе на одговарајући начин постави и реализује - истакао је министар економског развоја.

Први Министарски састанак ЕУ и Западног Балкана на тему запошљавања и социјалних питања одржан је 12-13. јуна 2019. године у Луксембургу.

На маргинама министарског састанка Милатовић се састао се и се са министарком цивилних послова Босне и Херцеговине Анкицом Гудељевић, са министарком рада и социјалних питања Сјеверне Македоније Јагодом Сахпаком и државним секретаром министарства рада Србије Мирком Јањићем. Планиран је и сусрет са словеначким министром за рад, породицу и социјална питања Јанезом Циглером Краљем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 06:09