Јаков Милатовић / - Фото: Јутјуб
05/08/2021 u 18:23 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности

Унапређење коорпоративног управљања у државним предузећима, као и анализу свих државних предузећа кроз двиjе димензиjе, профитабилност и стратешку важност за државу, Влада ће радити уз подршку релевантних међународних партнера, Европске комисиjе, Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развоj, казао jе министар економског развоjа Jаков Милатовић.

– Први корак у том правцу jе оснивање предузећа „Монтенегро Воркс”, коjе ће са своjим стручним кадром, у сарадњи са међународним партнерима, у виду њихове техничке подршке, радити на успостављању ефикасног финансиjског надзора над државним предузећима. Резултат те сарадње ће бити и jедна детаљна студиjа класификациjе предузећа у четири категориjе она коjа су профитабилна и стратешка, она коjа су непрофитабилна и стратешка, она коjа су профитабилна а нестратешка и она коjа су непрофитабилна и нестратешка – навео jе Милатовић на Твитеру.

Он је истакао да ће оваква студиjа, дати основ за далље дjеловање у циљу сређивања лошег наслиjеђеног стања у државним предузећима.

– Од ових из прве групе ће се тражити додатна ефикасност како би били jош профитабилниjи. Ова из друге групе мораjу да прођу снажно реструктурирање, у циљу покушаjа да постану профитабилна или у супротном да буду организационо измиjењена како државна помоћ не би била у супротности за правилима о државноj помоћи. Предузећа из треће и четврте групе су по правилу кандидати за приватизациjу – казао jе Милатовић.

Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности.

– Креирање „Монтенегро Воркс” jе зато први корак да би до смислене и аргументоване расправе на ову тему дошло, а све у циљу унапређења стања у пословању државних предузећа у Црноj Гори – закључио jе Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:22