са састанка / - са састанка
15/10/2021 u 18:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Од наредне године стипендије Универзитета ТОББ за црногорске студенте

- Увиђајући квалитет и успјехе Универзитета увјерен сам да ће ваше присуство дати јак подстицај даљем развоју нашег тржишта рада и ојачати га стручним и квалитетним кадром - навео је министар

Током посјете Турској, министар економског развоја Јаков Милатовић, са сарадницима, састао се са министром трговине Мехметом Мушом и чланом Борда директора Уније комора и робне размјене ТОББ, Фаиком Јавузом.

 - Црна Гора и Турска имају пријатељске односе и снажну економску сарадњу која се може додатно унаприједити, поготово у погледу обима трговинске размјене и инвестиција - оцијенио је Милатовић током састанка са министром Мушом.  

Он је нагласио да је циљ којем Црна Гора тежи да трговинска размјена са Турском буде на дупло већем нивоу од садашњег, 250 милиона еура до краја 2022. године,  што је најавио и предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган приликом недавне посјете Црној Гори.

 - Како би  смишљено и стратегијски кренули у реализацију овог циља, са сигурношћу могу да најавим да ће црногорски Парламет већ на првој наредној сједници ратифитковати Споразум о слободној трговини између наше двије државе -  нагласио је Милатовић, и овом приликом од министра Муша добио увјерење да ће Споразум бити у најскоријем периоду потписан и од стране Турске.

Милатовић  је присутне упознао са циљем и политиком коју Влада Црне Горе спроводи, а која између осталог обухвата:  побољшање  пословног амбијента, сузбијање сиве економије и корупције, привлачење директних страних инвестиција и промоција Црне Горе као сигурне инвестиционе дестинације са стабилним јавним финансијама, у којој су турски инвеститори добродошли.  

image

Са састанка

- Са састанка

 - Турска је економски снажно присутна у Црној Гори, поготово у последњих неколико година, па данас компаније из ове земље чине готово трећину од укупног броја страних компанија које послују код нас. Инвеститори, који се налазе међу десет највећих у Црној Гори углавном улажу у енергетику, логистику, туризам и некретнине, а вјерујемо да се ускоро могу наћи и у првих пет. С обзиром на велико интересовање које су исказали овог пута  све ближи смо да то и остваримо -  истакао је министар Милатовић.

Током састанка са Јавузом из Уније комора и робне размјене ТОББ која је представник највишег нивоа турског приватног сектора, Милатовић је исказао задовољство сусретом.

 - Заиста ми је велико задовољство што имам прилику да се лично упознам са радом и постигнутим успјесима Уније ТОББ. Ваше искуство, начин пословања, вођење политика о унапређењу приватног сектора и конкурентности служиће нашем даљем раду као крајњи циљ који желимо постићи - навео је он.

Министар је оцијенио веома важним успостављање институционалне и привредне сарадње између Министарства економског развоја и других црногорских институција са институцијама са територије Турске, у циљу размјене искустава и сагледавања могућности заједничког дјеловања.

Саговорници су се надаље усагласили око   успостављања билатералне коморе између  ТОББ-а и ПКЦГ која ће помоћи у унапређивању економске и трговинске сарадње између двије државе.

Милатовић и Јавуз су најавили потписивање Споразума о успостављању билатералне коморе и то на идућој сједници Мјешовите комисије која ће се одржати почетком наредне године у Турској.

Јавуз је министра Милатовића упознао са радом Универзитета ТОББ, који тренутно похађа 7,000 студената из цијелог свијета. Они имају прилику да, осим академског знања, стекну и практично искуство, тј. плаћено стажирање у турским компанијама и пионири су таквог модела образовања у Турској.  

 - Ова Влада  истински вјерујете да је образовање кључ свих промјена и циљ нам је млади из Црне Горе имају што веће могућности да унаприједе своје знање и да се професионално и академски развијају -  казао је Милатовић.

 Овом приликом договорено је да Универзитет ТОББ  успостави стипендирање за црногорске студенте већ од наредне године. 

- Увиђајући квалитет и успјехе Универзитета увјерен сам да ће ваше присуство дати јак подстицај даљем развоју нашег тржишта рада и ојачати га стручним и квалитетним кадром -  закључио је министар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:53