Са догађаја
14/10/2021 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Милатовић: Одличне реакције и велико интересовање за нове инвестиције партнера из Турске

Њима, а и свим будућим инвеститорима желим да поручим да је Црна Гора сигурна, озбиљна и засигурно добра инвестициона дестинација са веома повољном пословном климом, казао је министар

Делегација Министарства економског развоја, на челу са министром Јаковом Милатовићем борави у званичној посјети Турској. Током првог дана посјете делегација се састала са Наил Олпаком предсједником Одбора за међународне економске односе Републике Турске (ДЕИК) и Насером Алимом копредсједавајућим Привредним савјетом Турска – Црна Гора у оквиру ДЕИК-а, као и са министром туризма и културе Републике Турске Мехметом Нуријем Ерсојем. 

-Министар Милатовић је казао да Турска и Црна Гора дијеле слично географско подручје и сличан културолошки менталитет те да су то два кључна основа за добре економске односе који се могу додатно унаприједити. “Република Турска један је од најважнијих инвеститора у нашој земљи, са више од 25% страних фирми које послују у Црној Гори, што поставља Турску као једну од десет земаља које највише улажу у нашу земљу. Турски инвеститори су присутни у неким јако значајним црногорским предузећима, а такође имамо и велики број малих турских привредника који су одабрали Црну Гору као погодну локацију за отпочињање свог бизниса. Њима, а и свим будућим инвеститорима желим да поручим да је Црна Гора сигурна, озбиљна и засигурно добра инвестициона дестинација са веома повољном пословном климом, стабилним јавним финансијама, те да су сви инвеститори добродошли у Црну Гору-саопштено је из Министарства. 

Министар наводи да актуелна Влада од самог почетка свог мандата предузима значајне активности на побољшању пословног окружења Црне Горе и жели да оствари значајан напредак у спровођењу економских реформи доминантно усмјерених ка политици привлачења директних страних инвестиција. 

-Турска је наш важан економски партнер и посебно ми је драго што имам прилику да разговарам са турским привредницима и предочим им све инвестиционе могућности, нову бизнис визију и потенцијал који Црна Гора има када је у питању будућност за све турске инвеститоре. Енергетика, пољопривреда, туризам, иновације су само су неке од сфера у којима Црна Гора може бити интересантна бизнис прилика за турске компаније- закључио је Милатовић. 

Пословни амбијент у Црној Гори и услове инвестирања је представницима ДЕИК-а детаљно на турском језику представила генерална директорица Директората за унапређење конкурентности Оливера Вукајловић. “Потенцијали које Црна Гора има су велики, а унапријеђени пословни амбијент омогућава инвеститорима њихову валоризацију кроз улагање у различите гране привреде,“ казала је Вукајловић. 

Током излагања она је привредницима представила пореске и друге олакшице за пословање у Црној Гори, као и додатне подстицаје за инвестиције који се у континуитету креирају и проширују како би пружили још веће бенефите. 

Турски привредници су показали велико интересовање за нове инвестиције у Црну Гору коју виде као атрактивну дестинацију, те истакли да их радује што Влада унапређује пословни амбијент и чини га још повољнијим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

08. decembar 2021 14:42