Јаков Милатовић / - фото: Срђа Ђиђо Бољевић
09/03/2022 u 09:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Парцијално се интерпретира раст каматне стопе

Милатовић је на свом Твитеру профилу објавио график који показује досадашње кретање каматне стопе, чија помјерања прате политичка и економска дешавања у земљи и иностранству.

Интерпретација раста каматне стопе на црногорске обвезнице, која је актуелна ових дана, често се ради парцијално, саопштио је министар економског развоја, Јаков Милатовић, оцјењујући интересантним да предлагање новог мандатара још није имало позитивних утицаја на каматну стопу.

Он је на свом Твитеру профилу објавио график који показује досадашње кретање каматне стопе, чија помјерања прате политичка и економска дешавања у земљи и иностранству.

- Први велики скок је наступио након чланка у ФТ о томе да Црна Гора тражи помоћ од Европске уније (ЕУ) за отплату свог кинеског дуга, што је настало као резултат пар конфузних изјава на ту тему - навео је Милатовић.

Он је казао да је ствар разријешена након јасних интервјуа министра финансија и социјалног старања, Милојка Спајића у међународним медијима.

- Након тога је услиједио добар период када је каматна стопа у континуитету опадала, подстакнута добром туристичком сезоном и економским опоравком, консолидацијом финансија и хеџингом кинеског кредита у љето прошле године - прецизирао је Милатовић.

Поновни скок каматне стопе је, како је додао, наступио након дешавања на Цетињу, почетком септембра прошле године и чланака у међународној штампи.

- До поновног пада каматне стопе дошло је усљед добрих вијести из парламента у децембру прошле године када је усвојен програм Европа сад и низ других закона - казао је Милатовић.

Према његовим ријечима, нови скок каматне стопе је услиједио након изгласавања неповјерења Влади почетком феббруара, и на крају нови скок је дошао након почетка рата у Украјини крајем фебруара.

- Интересантно је и то да предлагање новог мандатара и разговори који иду у правцу креирања мањинске Владе још нијесу имали позитивних утицаја на каматну стопу - закључио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:21