Милатовић / Фото: Лазар Ружић
02/06/2022 u 07:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Програм "Европа сад" може да буде угрожен само нечијом лошом намјером

Имамо никад боље јавне финансије, економска активност је значајно ојачана и приходи буџета су бољи, казао је бивши министар

Бивши министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је за Портал РТЦГ да је програм ‘Европа сад’ креиран тако да он може да буде угрожен само нечијом лошом намјером, или некомпетентношћу.

Kако је рекао Милатовић, неке од посљедњих изјава представника садашње Владе иду у правцу да се може закључити како је угрожен програм “Европа сад”.

-Важно је рећи да је програм ‘Европа сад’ креиран тако да он може да буде угрожен само нечијом лошом намјером, или некомпетентношћу- рекао је Милатовић.

Он је навео да имамо никад боље јавне финансије, што значи да је и економска активност значајно ојачана и да су приходи буџета бољи.

-За прва четири мјесеца ове године имамо најмањи, историјски најмањи, дефитицит буџета, од 0,7 одсто БДП-а, што додатно говори у прилог колико је ‘Европа сад’ свеукупно дала изванредне резултате- навео је Милатовић.

Он каже да је економија на почетку године и у дијелу економског раста наставила тренд снажног оправка, започет прошле године.

Kако истиче, економија је расла 13 одсто, што је највећи раст у Европи.

-Мислим да ћемо имати двоцифрен раст и у првом кварталу ове године, такође, јавне финансије су никад боље и никад одрживије. Дефицит буџета је у прошлој години био само два одсто, најмањи од 2008. године- рекао је Милатовић.

Он указује да су у оквиру социјалног дијалога између послодаваца, синдиката и Владе све у циљу заокружења општег колективног уговора у претходних годину дана послодавци више пута отварали питање радне неђеље.

-Међутим, лидери синдиката су били снажно против те идеје, мислим с правом. Тако да у том смислу не видим да се нешто промијенило, јер посљедњи њихов став који сам чуо био је прије два мјесеца. Мислим да и даље стоји она максима која је постојала почетком прошле године, све док се значајано не унаприједе права радника апсолутно не треба ићи у том правцу- навео је Милатовић.

Он је подвукао да су лоше приватизације обиљежиле црногорску економију у посљедње три деценије.

-Ми смо као Влада документовали јако пуно тих ствари, подносили пријаве тужилаштву. Позивам ослобођено Специјално државно тужилаштво (СДТ) да ставе додатно фокус када је у питању откривање лоших, сасвим сигурно корупционашких приватизација- рекао је Милатовић.

Он је подсјетио да је Министарство економског развоја поднијело и кривичну пријаву против ухапшеног бившег предсједника Привредног суда Блажа Јованића, за кога се сада, како се ствари одвијају, види да је био учесник одређених радњи.

Милатовић је апеловао на Владу Црне Горе да примијени закључак који је донијела ранија влада прије око мјесец и заокружи радни стаж бивших радника KАП-а.

- То рјешење мора да се имплементира- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:45