Милатовић и Катић / - Влада ЦГ
21/07/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Милатовић: У Херцег Новом десет пута више туриста

Министар је оцијенио да је међуресорна сарадња и сарадња са локалним самоуправама позиционирала Црну Гору на мапи безбједних дестинација и да је ова туристичка сезона једна од бољих на Медитерану

Министар економског развоја Јаков Милатовић боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Општине Стеваном Катићем и предсједником Скупштине општине Иваном Отовићем и сарадницима разговарао о више актуелних тема, утисцима о тренутном стању у туризму у овој Општини, као и значајној сарадњи коју ова општина има са Владом Црне Горе.

- Драго ми је да се можемо похвалити јако добрим резултатима и активностима које су спроведене у циљу што боље реализације туристичке сезоне, чији је успјех најбољи показатељ уложених напора. Након мукотрпног и заједничког рада Владе и општина, данас са задовољством можемо да констатујемо снажан опоравак црногорског туризма. Тренутно у Херцег Новом борави око 22.000 туриста што је 10 пута више у односу на исти период прошле године. Од тога имају бенефита сви: грађани, привредници, централни и општински буџет као и цјелокупно друштво - рекао је Милатовић.

Такође, министар је оцијенио да је међуресорна сарадња и сарадња са локалним самоуправама позиционирала Црну Гору на мапи безбједних дестинација и да је ова туристичка сезона једна од бољих на Медитерану.

- Оживљавање туризма у Херцег Новом али и у цијелој Црној Гори није дошло само од себе већ кроз заједничке паметне одлуке Владе Црне Горе и општине Херцег Нови. Једна од њих је била и откуп путарине на путном правцу Требиње - Херцег-Нови. Свједоци смо да овим путним правцем у повећаном обиму свакодневно долази јако велики број туриста -  казао је министар.

Предсједник Општине Стеван Катић рекао је да су задовољни  уложеним напорима и оствареним резултатима у претходном периоду, како од стране Министарства здравља, тако и од стране Општине Херцег Нови.

- Садашња ситуација је превазишла наша очекивања, с тим што и даље сви заједно мора водити рачуна о епидемиолошкој ситуацији - рекао је он.

Катић је информисао министра Милатовића да локална самоуправа има спремна одређена стратешка документа, међу којима су Стратегија развоја града до 2027. године и Мапа инвестиција.

- За капиталне пројекте из ових и других развојних докумената Херцег Нови дуго времена није могао рачунати на помоћ државе, а буџет града је био финансијска основа за њихову реализацију - нагласио је Катић и додао да је добро да Херцег Нови ове године може рачунати на помоћ и подршку државе.

Он је, министру Милатовићу и његовим сарадницима, представио проблеме херцегновске општине и позвао на заједничко судјеловање у њиховом рјешавању, као што су питање Болнице Мељине и ХТП Вектра Бока, као и пројекат повезивања Луштице са граничним прелазом Дебели бријег.

Министар је одговорио да је увјерен да ће Влада Црне Горе урадити све што је у њеној моћи да се крене у рјешавање овог питања, док ће Министарство економског развоја несумњиво дати свој допринос и помоћ у сваком смислу.

- Када су у питању развојни пројекти без којих овај град не може да функционише, констатовали смо неке погрешне одлуке које су уназадиле и туристичку и здравствену понуду, али и квалитет живота становника Херцег Новог. Са нивоа Општине и са нивоа централне власти трудићемо се да у наредном периоду одређене погрешне ствари из прошлости исправимо и ставимо прије свега у корист грађана Новог и ширег подручја Боке которске - нагласио је Милатовић.

Министар Милатовић је боравак у Херцег Новом искористио да посјети Портонови, Лазуре Хотел као и Институт “Симо Милошевић”, који представља међународно признату институцију и центар здравственог туризма.

На састанку са в.д. директорицом Института Марином Делић, закључено је да је Институт највећи ресурс у области здравственог туризма чије је моделе опоравка потребно додатно размотрити и у коначном валоризовати на добробит свих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 20:26