/ - Милатовић у дневнику ТВЦГ (Фото: ТВЦГ, Принтсцреен)
17/10/2021 u 20:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: За скоро хиљаду радника по 12.000 еура, жртвама транзиције надокнадићемо штету

Да је било више одговорних људи на функцијама, сматра Милатовић, онда би ситуација у Црној Гори била битно другачија

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је у Дневнику ТВЦГ да му је жао што у претходном периоду на јавним функцијама није било више оних који су се бавили привредом и радницима, а мање оних који су отварали трастове на офшор дестинацијама и бавили се унпређењима својих тајкунских фирми, које су имале монополе, преноси портал РТЦГ.

Да је било више одговорних људи на функцијама, сматра Милатовић, онда би ситуација у Црној Гори била битно другачија.

-Тада би структура наше привреде била другачија и не би имали овакве сцене какве сада гледамо. Влада је у том смислу затекла девастирано стање. Тежак је посао пред нама, међутим, засукали смо рукаве и урадили пуно ствари. Најважнија је што смо опоравили јавне финансије и вратили економску активност у нашу економију. Након пада од неких 15 одсто прошле године, имаћемо сада снажан оправак у износу од 12 до 14 одсто. Економски раст је најбољи гарант отварања нових радних мјеста, што највише интересује наше грађане Међутим, и пред тога, посветили смо пажњу исправљању неправди- истакао је Милатовић.

Министар каже да имају нацрт закона који се односи на финанасијску подршку, прије свега у рударско-металуршком сектору, и који је тренутно у фази јаве расправе.

-Требало би да на Влади буде усвојен крајем овог или почетком наредног мјесеца. За скоро 1.000 радника који су били жртве погубе транзиције у Црној Гори надокнадићемо штету и исплатити 12.00 еура у наредне двије године. То ће бити предложено и у закону о буџету за наредну годину. Исплатићемо тих 12.000еура у четири транше, дакле, у двије наредне године. То је само мали детаљ гдје се види да ова Влада жели да друштву врати социјалну правду која је, нажалост, погубном транзицијом у ранијем периоду била изгубљена- казао је Милатовић.

Он је подсјетио да је Влада покренула а министар финансија Милојко Спајић и он образложили амбициозну пореску реформу коју су назвали ,,Европа Сад". По том предлогу, како је навео. минималне зараде са тренутних 252 еура порашће на преко 450 еура. Министар сматра да ће то и подићи животни стандар у Црној Гори, а посљедично, доћи ће до повећања пензија и осталих социјаних накнада.

-Сваки грађанин ће осјетити бенефите предложених реформи а и послодавци ће имати могучност да уживају одређене бенефите кроз растерећење доприноса за рад. Имамо Владу која брине, заиста, о свим грађанима и социјалној правди и ради на рјешавању проблема-тврди Милатовић.

Он је најавио доношење закона којим ће се створити услови за лиценцирање стечајних иуправника у Црној Гор, имајући у виду ранија лоша искуства када је стечајни поступак у питању.

-Стечајни управник биће биран убудуће методом случајног избора, а не као досад, да неки управници као досад да неки управници воде скоро све стечајне поступке у Црној Гори и тиме наносе штету привреди. Уводимо и нови регистар стечајне масе, да би прецизно знали динамику стечајних поступака - казао је Милатовић.

Осврћући се на КАП, он је рекао да је стечајни поступак завршен, штои значи да су од садашнејг власника испуњене одређене обавезе.

Милатовић је подсјетио да је недавно званично посјетио Турску, а да је један од разлога за ту посјету и разговоре са турским званичницима била никшићка Жељезара, која је у власнишву турске компаније.

-Владу је и ту дочелако јало лоше стање. Ове године је била заустављена производња, радници су на плаћеном одсуству, и примају 90 одсто од полате. Из разговора у Турској могу се извести три закључка. Садашњи власници су од прошле године почели са продајом Жељезере у Никшићу, јер се не уклапа у њихов портфолио- навео је Милатовић, уз напомену да су им се неки потенцијални купци већ јавили.

Друга информација је, како је рекао, то што ће у току преговора са могућим купцима радници наставити да примају ово што тренутно имају, па тако радници могу бити релаксирани што се мјесечних прихода тиче.

-И као треће,Влада ће наставити да у континуитету прати шта се дешава у Жељезари. Искористио сам састанке са министрима у турској Влади да их информишем о стању у Жељезари и очекивањима када су турски инвеститори у питању. Умјерени сам оптимиста када је у питању Жељезара у Никшићу-закључује Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:55