/ илустрација ЦЕДИС
23/09/2021 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милионски пројекти ЦЕДИС-а у Главном граду

Убрзо се очекује и пуштање у погон још два објекта укупне вриједности око 270 хиљада еура и то трафостаница Универзитетски центар и Блок 35-36

На подручју Подгорице је од почетка године изграђено и пуштено у погон шест трафостаница напонског нивоа 10/0,4кВ за шта је издвојено око 520 хиљада еура, саопштено је из Црногорског електродистрибутивног система (CEDIS).

- Убрзо се очекује и пуштање у погон још два објекта укупне вриједности око 270 хиљада еура и то трафостаница Универзитетски центар и Блок 35-36- наводи се у саопштењу.

Из CEDIS-а су објаснили да је градња нових објеката, нарочито у урбаном дијелу Главног града, махом условљена ширењем конзума, односно повећањем броја нових корисника.

- Такође, новоизграђени објекти у значајној мјери доприносе сигурности и квалитету напајања електричном енергијом и растерећењу електродистрибутивне постојеће мреже- рекли су из ЦЕДИС-а.

Они су додали да се интензивно ради и на стварању предуслова за почетак активности на изградњи још 14 објеката напонског нивоа 10/0,4кВ у Подгорици, што ће ЦЕДИС коштати око 1,4 милона еура. Од тога ће се највише средстава издвојити за градњу трафостанице Коник - Стари Аеродром III.

Поред објеката на средњем напону, подгоричка општина ће, како се очекује, до краја године имати у погону и нову трафостаницу 35/10кВ Веље Брдо, за чију изградњу је ЦЕДИС издвојио око милион еура.

- Градњом овог објекта директно побољшање квалитета у напајању електричном енергијом може очекивати око 1,3 хиљаде корисника са подручја Рогама, Вељег Брда, Врањских Нјива, Милетиних Нјива, Дрезге, Радеће, дијела Загорича. Такође, боље напајање може очекивати и око 300 корисника са подручја Старе Златице, Смоковца и Дољана- прецизирали су из ЦЕДИС-а.

Из компаније су подсјетили да су у току и око 1,3 милиона еура риједни радови на реконструкцији једне од најважнијих напојних тачака у Главном граду, трафостанице 35/10кВ Центар.

- Након реконструкције директно побољшање квалитета у напајању електричном енергијом може очекивати око десет хиљада корисника дијела града Преко Мораче, центар града, улица Слободе, Блок пет и шест, Бријег Мораче, Драч и Побрежје- прецизира се у саопштењу.

Из ЦЕДИС-а су навели да су актуелни и завршни радови на ревитализацији четири десет киловолтна далекводода - Лијева Ријека, Мрке Петровића, Душићи и Даниловград из Подања, са којих се напајају одређена сеоска подручја подгоричке општине.

- Ревитализација ова четири далековода, између осталог подразумијева и замјену преко хиљаду стубова, чиме ће се остварити значајно стабилније и квалитетније напајање пред почетак зимске сезоне- додали су из ЦЕДИС-а.

Из компаније су казали да су током прошле године, на подручју општине Подгорица, кроз инвестиционе пројекте реализована улагања укупне вриједности од око 2,3 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:03