Ministarstvo energetike i rudarstva / foto: MINA
22/02/2024 u 14:38 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo energetike i rudarstva: Kompanija Brskovo Mine nije tražila obnovu licence

Iz kompanije Brskovo Mine doo Podgorica tvrde da su tražili obnovu licence ali da je riječ o manjem administrativnom kašnjenju koje će biti riješeno u narednom periodu

Ministarstvo energetike i rudarstva potvrdilo je pisanje portala Dan da kompanija Brskovo Mine doo Podgorica nije obnovila licencu za 2024. godinu, a koja je istekla 18. februara.

– Kompanija Brskovo Mine doo Podgorica nije se obraćala (dostavljala zahtjev) Ministarstvu energetike i rudarstva radi ovjere licence za izvođenje rudarskih radova – odgovorili su portalu Dan iz resornog ministarstva.

Kompanija Brskovo Mine (Tara resources), naime, tvrdi da je licencu, iako za izvođenje rudarskih radova nije bila ni potrebna u sadašnjoj fazi poslovanja, obnavljala proteklih godina u redovnoj proceduri, kao što smo i napisali.

Međutim, sporna je licenca za 2024. godinu, koja nije obnovljena a istekla je 18. februara.

– Posljednja licenca koja je istekla ovog vikenda nije produžena iz razloga administrativne prirode. Naime, kada se koncesionar prošle sedmice obratio nadležnom Ministarstvu energetike i rudarstva za produženje licence, ta institucija nije bila u mogućnosti da nam dostavi broj žiro-računa zbog promjena na bankarskom nalogu ministarstva – saopštili su iz kompanije Brskovo Mine.

Iz kompanije naglašavaju da je riječ o manjem administrativnom kašnjenju koje će biti riješeno u narednom periodu, što Ministarstvo energetike i rudarstva demantuje.

„Brskovo mine“ istekla licenca za izvođenje rudarskih radova

Budući da navodi koji su iznijeli nijesu tačni, može se slobodno reći da je ovo još jedna u nizu obmana kompanije Brskovo Mine kako im Vlada, budući da nisu poštovali potpisane ugovore i zakone države, ne bi raskinula koncesioni ugovor.

Podsjećamo, juče je održana sjednica Međuresornog radnog tima za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji za rudnik Brskovo, koja privodi kraju rad, te bi odluka o potencijalnom raskidanju ugovora trebala biti donesena početkom sljedeće sedmice.

Predsjednica Radne grupe i državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Vesna Brajović podsjetila je da radna grupa u prethodnom periodu razmotrila i od dokumentacije analizirala Ugovor, anekse ugovora, Mišljenje Zaštitnice, Stav Agencije za zaštitu životne sredine, dokumentaciju koju je dostavilo Ministarstvo ekologije vezano za uticaj žive iz rudnika, Stav Instituta za javno zdravlje, dopis Sonje Radović Jelovac, uticaj ekonomskog aspekta ovog projekta na građane Mojkovca i mnoge druge.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 22:15