ПРИХОДИ БУЏЕТА ЗА ЈАНУАР / - ФОТО: МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
04/03/2022 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија: Дефицит у јануару 62,5 одсто нижи од плана

Из Министарства су рекли да је дефицит нижи и од оствареног у јануару прошле године за 11 милиона еура, односно 28,5 одсто

Дефицит буџета у јануару износио је 27,7 милиона еура и нижи је од планираног 62,5 одсто или 46,2 милиона еура, док је настављен тренд добре наплате прихода из прошле године, саопштено је из Министарства финансија и социјалног старања.

Из Министарства су рекли да је дефицит нижи и од оствареног у јануару прошле године за 11 милиона еура, односно 28,5 одсто.

- Тренд добре наплате прихода из прошле године настављен је и у јануару, а скоро све категорије расхода биљежиле су нижу реализацију у односу на план - наводи се у саопштењу.

Приходи буџета у јануару износили су 107,8 милиона еура или два одсто процијењеног бруто домаћег производа (БДП) и у односу на јануар прошле године већи су 19,2 милиона еура или 21,6 одсто, док су у односу на планиране већи 3,9 милиона еура или 3,8 одсто.

- Приходи буџета у јануару већи су и од прихода остварених у јануару 2020. године, односно прије избијања пандемије вируса корона, и то 13,5 милиона еура или 14,3 одсто - наводи се у саопштењу.

Приходи по основу пореза на додату вриједност (ПДВ) наплаћени су у износу од 50,3 милиона еура и већи су у односу на јануар прошле године 6,2 милиона еура или 14 одсто, док су у односу на план већи 1,3 милиона еура или 2,6 одсто.

- Приходи од акциза износили су 21,1 милион еура и такође настављају да биљеже раст у односу на план и у односу на претходну годину, у износу од 2,1 милион еура или 10,9 одсто, односно 4,7 милиона еура или 29 одсто - казали су из Министарства.

Издаци буџета у јануару износили су 135,5 милиона еура или око 2,6 одсто процијењеног БДП-а и нижи су 42,3 милиона еура или 23,8 одсто у односу на планиране, док су у односу на исти период прошле године виши 8,1 милион еура или 6,4 одсто превасходно усљед веће реализације капиталних издатака и издвајања за сектор здравства.

- Имајући у виду да почетак године обиљежава процес израде планова набавки, и генерално, планова за текућу годину, нижа реализација буџета присутна је код већине категорија расхода“, додаје се у саопштењу.

У структури укупне потрошње, капитални издаци реализовани су у укупном износу од 16 милиона еура и нижи су од планираних 3,7 милиона еура, сходно динамици извођења радова на капиталним пројектима, за које се у предстојећем периоду очекује интензивирање.

- Капитални издаци су виши 4,4 милиона еура или 38 одсто у односу на исти период претходне године - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:58