Позив пољопривредним произвођачима / - фото: UNSPLASH - илустрација
28/08/2021 u 13:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство позива: Предаjа захтjева за очување генетичких ресурса у пољопривреди

Обрадиве површине под воћњацима, маслинама, виновом лозом и љековитим и ароматичним биљем за коjе се подноси захтjев за подршку мораjу бити уписане у СИЗЕП приjе подношења захтjева, рекли су из Министарства

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде позвало jе пољопривредне произвођаче да до сриjеде поднесу захтjеве за подршку у оквиру мjере креиране Агробуџетом коjа се односи на очување аутохтоних генетичких ресурса у пољопривреди.

Подршка се опредељуjу у виду плаћања за све обрадиве површине и приплодна грла коjа испуњаваjу критериjуме те мjере, пише агенција Мина.

Из Министарства су саопштили да право на подршку имаjу произвођачи уписани у одговараjуће регистре органа управе коjи узгаjаjу аутохтоне врсте, сорте или расе и коjи су сагласни да сарађуjу са институциjом надлежном за генетичке ресурсе по питању достављања материjала и пружања неопходних информациjа.

У биљноj производњи подршка се даjе за вишегодишње и jедногодишње културе, док jе у сточарству подршком обухваћен узгоj буше у говедарству, зетске жуjе, соре, пивске праменке и љабе у овчарству и домаће балканске козе и магараца.

Захтjев за подршку доставља се Министарству на обрасцу коjи се може преузети на интернет страници и у канцелариjама тог Владиног ресора, уз извjештаj релевантне научно-истраживачке институциjе коjи садржи опис односно историjат, поштовање принципа добре пољопривредне праксе, назив односно систематску припадност, броjчано стање, површину, проциjењену старост и остварени и планирани вид сарадње са власником генетичког ресурса.

– Обрадиве површине под воћњацима, маслинама, виновом лозом и љековитим и ароматичним биљем за коjе се подноси захтjев за подршку мораjу бити уписане у СИЗЕП приjе подношења захтjева – рекли су из Министарства.

Уколико укупна висина подршке, на основу захтjева за додjелу подршке, превазилази буџетом планирани годишњи износ, Министарство ће прекинути даљу реализациjу мjере, обавиjестити пољопривредне произвођаче и/или пропорционално смањити износ средстава подршке у односу на сваки поjединачни захтjев за додjелу подршке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:39