/ -Фото: Илустрација
13/11/2021 u 06:16 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мирују погони "Вектре Јакић": Пелет све траженији, а производње нема

Пелет се у Пљевљима производи у једној мањој пелетари која не може да подмири потребе грађана

Последњих година пелет је изузетно тражен енергент на тржишту Црне Горе, а посебно у Пљевљима. Међутим, иако се на подручју општине Пљевља налази 50 одсто свих шума у Црној Гори у граду под Голубињом пелета нема довољно па мора да се набавља из окружења.

Наиме, пелет се у Пљевљима производи у једној мањој пелетари која не може да подмири потребе грађана. Производње нема у погонима "Вектре Јакић" чији су капацитети производње пелета већи него у свим пелетарама на тромеђи Црне Горе, Србије и Републике Српске. Упућени кажу да би Вектра Јакић за један сат могла да произведе 25 палета пелета, а то је нешто више од 25 тона.

Једна од пелетара у Фочи производи за један радни дан око 20 палета пелета. Капацитети других погона за призводњу пелета на тромеђи су нешто већи од ове у Фочи, али сви заједно не би могле остварити производњу коју би могла пелетара "Вектра Јакић" гдје производње више нема, радници су послати кућама, а неким од њих се дугује и по 18 плата.

Из Еколошког друштва "Брезница" позивају локалну управу да настави за подршком грађанима да се што више користи пелет а што мање угаљ за гријање. Притом од Владе траже да изнађе решење како би се производња пелета обновила у "Вектри Јакић".

-Неопходно је све учинити како би се употреба угља за огрев ограничила и што више смањила.Зато локална управа треба да субвенционише што веће количине пелета. Неопходно је понеким породицама обезбједити и веће количине субвенционисаног пелета. Ако имамо ситуацију да неко домаћинство загријева већи простор, односно има више чланова породице, онда је неопходно да се обезбједи три или чак више тона пелета. На тај начин број домаћинстава која користи угаљ за огрев се смањује - каже извршни директор ЕД "Брезница" Милорад Митровић.

Према његовим ријечима, обнова производње пелета у "Вектри Јакић" позитивно би утицало на обарање цијене пелета и зато том правцу Влада мора предузети конкретне потезе.

Он истиче да је у Пљевљима низак животни стандард грађана па је пелет скуп и по субвенционисаним цијенама.

- Морамо схватити да у Пљевљима живе 933 пензионера који примају најнижу пензију у износу од 147 еура. Притом још 2.000 пензионера прима пензију до 200 еура. Све то говори да ми имамо становнике којима је скупо да плате двије тоне пелета 180 еура, јер им двије тоне угља коштају око 140 еура и притом могу дуже да им трају - каже Митровић и наглашава да је ипак здравље најскупље.

-Локална управа мора наставити са мјерама субвенционисања пелета, јер је то једини начин да имамо чистији ваздух и мање обољелих људи. Ако би се обновила производња пелета у "Вектри Јакић", онда би пелет сигурно био много јефтинији, а дошло би и до отварања нових радних мјеста - оцјењује Митровић и подсјећа да је обавеза свих грађана Пљеваља да смање употребу угља када је у питању загријавање стамбеног простора како би смањили загађење животне средине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:17