Предраг Митровић и Алесандро Ђананти / - фото: УПЦГ
15/07/2021 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић и Ђананти договорили приоритете привредне сарадње Црне Горе и Тоскане

Отварање авио линиjе било би значаjно и с аспекта формирања заjедничког туристичког производа Црне Горе и Тоскане

Предсjедник Униjе послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предраг Митровић угостио jе Алесандра Ђанантиjа, почасног конзула Црне Горе у Тоскани са коjим jе одржао састанак на тему привредне сарадње Црне Горе и ове италиjанске региjе – jедне од наjпознатиjих европских и свjетских бренд дестинациjа.

image

Са састанка

- фото: УПЦГ

Учесници састанка констатовали су да се ради о два система коjи нису конкуренти, већ представљаjу комплементарне туристичке дестинациjе са широким спектром могућности за сарадњу у наредном периоду.

– У прилог томе говоре перспективе развоjа туризма у пост-цовид периоду, као и проjекциjе коjе указуjу да ће центар интересовања туриста све више гравитирати ка екотуризму, агротуризму и другим видовима туристичких активности коjе укључуjу блискиjи контакт са природом, производњу здраве хране и органску пољопривреду, што свакако представља квалитетан основ и за пренос знања, обука и инвестициjа из Тоскане ка Црноj Гори – саопштено jе из УПЦГ.

Због недостатка одговараjуће саобраћаjне повезаности, договорено jе да jедан од приоритета рада у наредном периоду буде и успостављање авионске линиjе између ове двиjе дестинациjе.

Почасни конзул исказао jе максималну спремност да се лично ангажуjе како би се наведено питање у Тоскани представило на наjвишем нивоу и, у сарадњи са партнерима из Црне Горе, успjешно риjешило у предстоjећем периоду.

Ова италиjанска региjа посjедуjе два изузетно фреквентна аеродрома (у Фиренци и, посебно, у Пизи) коjи Црноj Гори, осим повезивања са Тосканом, могу представљати и ваздушни мост за тржишта Западне Европе и Сjедињених Америчких Држава.

Како jе оциjењено, отварање авио линиjе било би значаjно и с аспекта формирања заjедничког туристичког производа Црне Горе и Тоскане, чиме би Црна Гора постала видљивиjа за западне, а Тоскана за туристе коjи долазе са истока.

Учесници састанка изразили су спремност за пружање подршке интензивирању сарадње у области производње и пласмана вина, маслиновог уља и хране, а посебно креирања бренда. Истакли су да би црногорским произвођачима био од значаjа пренос огромног искуства партнера из Тоскане, нарочито у диjелу презентациjе, пласмана производа и веће искоришћености броjних потенциjала коjе Црна Гора има.

– Пољопривредне компаниjе у Тоскани култивишу више од 750 хиљада хектара, од чега скоро 160 хиљада хектара заузимаjу маслињаци и виногради, а сама региjа годишње произведе преко 260 милиона литара вина средњег и високог квалитета – наводе у УПЦГ.

Састанак предсjедника УПЦГ и почасног конзула закључен jе договором о посjети црногорске делегациjе Тоскани коjа би, у складу са епидемиолошком ситуациjом, била организована у септембру, уз учешће око 40 представника jавног и привредног сектора.

–Циљ посjете jе институционализациjа економске платформе у чиjем jе фокусу развоj даље сарадње ове двиjе дестинациjе – истичу из УПЦГ. –

Почасни конзул, господин Гианнанти нагласио jе да од стране Региjе и цjелокупног система Тоскане постоjи пуна расположеност за овакву инициjативу и вишедимензионални програм сарадње, те потврдио спремност региjе Тоскана да буде њен покровитељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:40