Ibrahimović i novoimenovana državna sekretarka Daјana Perković / -FILIP RASOVIC/MKI
27/02/2023 u 13:34 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MKI tvrdi da Ibrahimović brine o 1.700 zaposlenih u Željeznici

Cijenimo krajnje zlonamjernim i manipulističkim potezom da se otvoren razgovor potpredsjednika Vlade Ibrahimovića i poziv na saradnju sa novoimenovanom državnom sekretarkom za oblast željezničkog saobraćaja na nedavno održanom sastanku koristi za političke promotivne svrhe, naveli su iz MKI

Iz Ministarstva kapitalnih investiciјa јuče su reagovali na navode predsјednice Odbora direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) Ljiljane Јokić Kape izniјete u tekstu "Ibrahimovića ne zanimaјu ni Željeznica ni plate 180 radnika", u kom јe izniјela niz optužbi povodom odnosa ministra kapitalnih investiciјa Ervina Ibrahimovića prema željezničkim preduzećima. Oni nisu izričito demantovali tvrdnje Јokić Kape, već su u reagovanju naveli da žele da ukažu na činjenice koјe pobiјaјu stavove koјi su, kako tvrde, navodno saopšteni na sastanku predstavnika željezničkih preduzeća sa Ibrahimovićem i dva državna sekretara.

– Cijenimo krajnje zlonamjernim i manipulističkim potezom da se otvoren razgovor potpredsjednika Vlade Ibrahimovića i poziv na saradnju sa novoimenovanom državnom sekretarkom za oblast željezničkog saobraćaja na nedavno održanom sastanku koristi za političke promotivne svrhe. Uvažavajući energiju i ambicije predstavnika preduzeća, koje bez sumnje podržavamo, smatramo da je važno da istaknemo sledeće: potpredsjednik Ibrahimović brine o svim zaposlenima u četiri željeznička preduzeća, oko 1.700 zaposlenih, budući da su se svi sagovornici saglasili da su ove kompanije jako uvezane i da u poslovanju zavise jedni od drugih – naveli su iz MKI.

Istakli su da smo svi u državi svjesni situacije koja nije nimalo jednostavna, ali i urgentne potrebe da se problemi ipak rješavaju sistemski i uz održiva rješenja.

– Imajući u vidu da se u odborima direktora i na izvršnim pozicijama u ovim preduzećima nalaze i osobe sa dugogodišnjim radnim iskustvom u ovom sektoru, vjerujemo da je nedavni sastanak bio prilika da pozovemo na intenzivniju komunikaciju i saradnju, budući da su na inicijativu MKI od početka ovog mandata ostvareni značajni pomaci. Podsjećamo da smo nakon intenzivnih razgovora i konsultacija sa privrednim društvima inicirali na Vladi dodjelu dodatnih sredstava za ovaj važan sektor. U skladu sa našom inicijativom krajem 2022. godine, Vlada je odobrila dodatna sredstva za tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture u iznosu od 3,9 miliona eura. Takođe, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija budžet za tekuće održavanje željezničke infrastrukture je znatno povećan u 2023.godini, sa prvobitno predviđenih 6,5 na 10 miliona eura, čime su stvoreni uslovi da ovaj segment Željeznice može da vrši tekuće održavanje i da se smanji veći broj laganih vožnji koje produžavaju vrijeme putovanja. Dakle, konkretno, govorimo o izdvajanjima sredstava iz tekućeg budžeta, koja su za kratko vrijeme uvećana za 7,4 miliona eura. U oblasti prevoza putnika, subvencija države u 2023. godini je povećana za 300.000 eura, od čega najveći dio sredstava ide upravo za održavanje vozova, pri čemu ova firma već dvije godine ne posluje sa gubicima i realizuje obavezu javnog prevoza putnika – navodi se u reagovanju MKI.

Razmatraјu pomoć za sva četiri preduzeća

Na inicijativu da OVŽS samostalno izdvoji sredstva i sprovede potrebne analize, MKI je, u cilju racionalizacije čitavog procesa, predložilo angažovanje konsultanta kroz već postojeće mehanizme podrške koju Crna Gora ima od strane Delegacije EU u Crnoj Gori.

– Na taj način ćemo, uz značajnu uštedu sopstvenih sredstava, dobiti sveobuhvatnu analizu svih preduzeća, koja bi trebala da da inpute za dalje djelovanje u pravcu saniranja stanja ovih kompanija. Potpredsjednik Ibrahimović ni do sada nije odobravao instant i ad hok rješenja u ostalim segmentima resora na čijem je čelu, pa tako i ovog puta poziva na obazrivost u donošenju samostalnih odluka, naglašavajući opet uzajamnu zavisnosti preduzeća u željezničkom sistemu. Kako je prisutnima saopštio resorni ministar, trenutno u MKI razmatramo modele finansijske podrške za sva četiri preduzeća, što nije jednostavno uvažavajući ograničene mogućnosti u odnosu na Zakon o državnoj pomoći – saopštili su iz MKI.

U toku su, kako su dodali, aktivnosti na ispunjavanju uslova koje traži Agencija za zaštitu konkurencije u vezi sa kupovinom novih vozova i generalnim remontima postojećih vozova.

– Svjesni smo starosti voznog parka i upravo zbog toga podržavamo inicijativu da se u komunikaciji sa Agencijom pronađe model kako bi se nastavilo sa određenim koracima u pravcu rješavanja ovog pitanja – naveli su iz MKI.

Kako su dalje naveli, u segmentu prevoza robe, prevoznik Montekargo je nakon više godina završio 2022. godinu sa profitom, ali su potrebna nova ulaganja i u ovaj segment. Takođe, kako su podsјetili, u cilju podrške ovom privrednom društvu, Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeno je izdavanje državnih garancija u iznosu od tri miliona eura za generalne remonte lokomotiva i deficitarnih serija vagona za prevoz robe.

– Na kraju da zaključimo: prepoznajemo probleme sa kojima se ovaj sistem suočava. Od početka mandata, kao što vidite, urađeno je dosta u ovoj oblasti, najviše u smislu obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava, kao podrške države za rješavanje urgentnih problema u kompanijama. Vjerujemo da će imenovanje državne sekretarke, koja dolazi iz željezničkog sistema i poznaje sve mane i slabosti u poslovanju kompanija, dati dodatni impuls u procesu saniranja stanja u preduzećima i još jedanput sve aktere željezničkog sistema pozivamo na konkretizovanje saradnje – poručili su iz Ibrahimovićevog resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:17