Момчило Мујовић / - M.Д.С.
13/02/2022 u 12:40 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Момчило Мујовић годинама радио иако је био неспособан за рад у Електролизи

Три систематска прегледа, прије увођења стечаја, показала су да више нисам способан за рад на том мјесту, али сам радио. Наредних осам година није било систематских прегледа, а онда је прошле године обављен и потврдио исто, након чега је услиједио отказ, навео је бивши радник КАП-а

Бивши радник КАП-а Момчило Мујовић, у разговору за "Дан" навео је да је 31. марта прошле године добио отказ у тој фабрици, након што је систематски преглед показао да је неспособан за рад у Електролизи, иако је налазом доктора предвиђено да се прерасподијели на лакше радно мјесто.

Мујовић наводи и да систематски преглед у КАП-у није рађен осам година, те да је и на систематским прегледима који су рађени прије увођења стечаја, утврђено у више наврата да није способан да ради на том радном мјесту, али да послодавцу то није сметало да га на истом задржи.

”Поставља се питање, ако сам прошле године добио отказ јер сам неспособан, како сам претходних година могао да радим

– Читаве 24 године сам радио у Електролизи, а у савременом свијету се после 10 година рада у најтежим условима радници пребацују на лакша радна мјеста, а ја сам добио отказ. Три систематска прегледа, прије увођења стечаја су показала да више нисам способан за рад на том мјесту, али сам радио. Наредних осам година није било систематских прегледа, а онда је прошле године обављен и потврдио исто, након чега је услиједио отказ – истакао је Мујовић.

Он истиче да је и као неспособан за рад радио на том радном мјесту седам година, и тек након последњег извјештаја, од прошле године, добио отказ. Наиме, он не може да оствари пензију због недавно измијењеном Закону о пензијском и инвалидском осигурању који се тиче рударско-металског сектора, иако је остварио 32 и по године бенифицираног радног стажа

– Али ни након отказа, ја не могу да остварим ни пензију, јер нам није повезан радни стаж. Поставља се питање, ако сам прошле године добио отказ јер сам неспособан, како сам претходних година могао да радим? Било је помена да будем прераспоређен на лакше радно мјесто, али то је стопирано. Сада не могу у пензију, немам примања, а кривац за то је моје здравствено стање. Очигледно је да институције система нису радиле свој посао – поручује Мујовић.

У стечају кршена бројна права радника

Радоман Минић је истакао и да су радници од одласка компаније у стечај били у проблему, јер је стечајни управник погрешно тумачио права радника и прекршио Закон о стечају.

– Док је компанија била у стечају, радници нису имали систематске прегледе, као ни право на годишњи одмор, празнике и друге повластице. Такође, нису нам уплаћиване бенефиције које су обрачунаване, јер су стављене у трећи исплатни ред, умјесто у први – казао је Минић.

Он је поручио и да радници неће одустати од својих права, јер се бенефиције дугују за око 330 радника, од чега њих 150 треба да оствари пензију, те да имају велика очекивања од Владе након састанка почетком недеље са потпредсједником Дританом Абазовићем.

У налазу више систематских прегледа, наводи се да Мујовић није способан за рад на пословима послужиоца ћелија јер ти послови изискују тешко физичко оптерећење.

– Није способан за рад на радним задацима на којима ради, јер захтијевају тешко физичко оптерећење, изложеност неповољним микроклиматским условима, респираторним штетностима попут прашине, паре и гасова, алергогеним материјама, те му се препоручује промјена радног мјеста, јер је способан за друге послове у оквиру своје стручне квалификације мимо наведених ограничења – стоји у љекарском извјештају.

У одлуци о прекиду радног односа коју је потписао стечајни управник Веселин Перишић, између Комбината алуминијума Подгорица и Мујовића, наводи се да је Мујовић био ангажован ради окончања послова тј. ради завршетка одређених послова у стечајном поступку.

– Имајући у виду рационализацију послова на свим нивоима у Комбинату алуминијума у стечају, а код чињенице да није постојала могућност да се именовани радно ангажује на другим пословима у току стечаја у складу са својом преосталом здравственом способношћу отказан је уговор о раду – наводи се у образложењу одлуке, којом је прекинут радни ангажман Мујовића.

Како истиче Радоман Минић, представник Синдиката радника КАП-а у стечају, много радника се налази у неповољној ситуацији, јер ако се не повеже стаж неће моћи да остваре право на пензију.

– Бивши радници сада немају примања до остварења права на пензију. Надам се да ће се рјешење по којем ће се уплатити бенефиције радницима, наћи што прије, како се не би продужавала агонија. Радује нас што је Електропривреда исказала жељу да помогне и уплати средства, па сада очекујемо да Влада нађе правно рјешење којим ће тај новац бити уплаћен – казао је Минић.

Некадашњи главни менаџер КАП-а, а сада стечајни управник Небојша Дожић, није желио да коментарише овај случај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:25