/ - Борис Мугоша
26/10/2021 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Цијене горива од почетка рада Владе порасле чак 35 центи по литру

Оно што посебно забрињава је чињеница да поскупљење горива утиче на поскупљење бројних намирница и разних других роба и услуга, закључује Мугоша

Посланик СД-а, Борис Мугоша наводи је да су од почетка рада актуелне Владе цијене свих врста горива (безоловни и дизел) порасле су 35 центи по литру и за само 4 цента су ниже од историјског максимима цијена горива у Црној Гори који је био давне 2012. године.

- Када је у питању цијена дизела, којег у значајној мјери користе грађани слабијег материјалног старања али и бројни привредни субјекти за потребе пословања, она је у само 11 мјесеци рада актуелне Владе порасла чак 35 одсто- истакао је Мугоша.

Посланик СД-а подсјећа да без обзира на евидентно повећање цијене горива на међународном тржишту, односно елемената у обрачуну цијене горива који зависе од кретања цијена на међународним тржишту, 50-60 одсто цијене горива коју плаћају грађани чине акцизе и ПДВ. То су искључиво приходи државе и њихова корекција зависи искључиво од воље државе.

- Због тога, све ово вријеме се могла извршити корекција тих елемената цијене како не би дошло до оволиког драстичног повећања цијене горива. Уосталом, имамо и примјер сусједне Хрватске чија Влада је реаговала и ограничила раст цијена горива- истиче Мугоша.

Коментаришући најаве из Владе да ће предузети одређене мјере, Мугоша указује да се тек након 14-тог поскупљења горива од почетка рада Владе и повећања цијене горива за преко 30 одсто ресорно министарство сјетило да најави измјену закона, која наравно треба прво да се предложи и утврди на Влади, која као што јавност свједочи кубури са кворумом, а  онда да се тај предлог измјена закона прослиједи Скупстини на доношење, односно усвајање, која не засиједа због бојкота већине у већини.

- Оно што посебно забрињава је чињеница да поскупљење горива утиче на поскупљење бројних намирница и разних других роба и услуга, због чега је угрожен животни стандард значајног броја грађана-закључује Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:34