Boris Mugosa / FOTO: IVAN PETROVIC-IPE
03/07/2024 u 10:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mugoša: Cijene rastu više nego pokazatelj standarda kupovne moći

Cijene rastu više nego pokazatelj standarda kupovne moći, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

Mugoša je na mreži X naveo da su, prema podacima Eurostata, cijene hrane i bezalkoholnih pića u Crnoj Gori u prošloj godini bile na 87 odsto prosjeka 27 zemalja članica Evropske unije (EU), a prema prethodnim istraživanjima su bile na nivou od 74 odsto, što predstavlja rast od 14 procentnih poena.

- Crna Gora bila je 2019. na 57 odsto prosjeka cijena EU kada je riječ o potrošnim dobrima i uslugama, dok je danas na 64 odsto, što je rast od sedam procentnih poena. Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Crnoj Gori, prema standardu kupovne moći, je 52 odsto prosjeka EU, a 2019. je bio na 50 odsto, što je rast od dva procentna poena, precizirao je Mugoša.

Prema tome, kako je poručio, cijene rastu više nego pokazatelj standarda kupovne moći.

- Samo treba realno pričati o životnom standardu - i to se vidi kad se pođe u prodavnicu, kod frizera, u kafić i restoran, na plažu, kad se plate razni računi i druge obaveze prema državi, kad se desi neki kvar na autu i u kući i drugo, rekao je Mugoša.

Kako je dodao, ovo nije stvar dnevne politike, nego činjenica i realnost.

- Ranije su mogle i morale biti veće zarade i to je nesporno, ali pričati i papagajisati floskule o poboljšanju životnog standarda, prosto nijesu tačne. Da ne pominjem i druge segmente standarda i kakvog su oni kvaliteta - zdravstvo, obrazovanje, komunalna infrastruktura i slično, zaključio je Mugoša.

Porodici da preživi potrebne dviјe plate

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 10:50