/ - Борис Мугоша
11/09/2021 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Снага државе jе у снази привреде и куповне моћи грађана, а не репресивног апарата

Осим тога, он наводи да jе броj незапослених порастао за 26 одсто у односу на 31.август прошле године, односно да jе преко 11 хиљада незапослених више него приjе годину дана

Jедан од наjозбиљниjих проблема црногорске економиjе, је неликвидност привредних субjеката, истакао је посланик СД-а Борис Мугоша.

Он jе указао на то да jе, на 31.8.2021. године, у Црноj Гори преко 19 хиљада фирми и предузетника у блокади.

– У односу на 31. август прошле године, броj блокираних фирми и предузетника jе повећан за 511, а износ блокираног дуга за 131 милиона еура – наводи Мугоша.

У односу на краj прошле године, броj блокираних фирми и предузетника већи за 191 а износ дуга на основу коjег су блокирани за 68 милиона еура, истиче посланик СД-а.

Он jе навео да jе у циљу побољшања ликвидности привредних субjеката, осим неопходне много интезивниjе повољне кредитне подршке, потребно смањити (пара)фискалитете; прећи на модел плаћања пореза на додату вриjедност (ПДВ) по наплаћеноj, а не издатоj фактури; примиjенити институт мултилатералне компензациjе, односно пребиjања обавеза и потраживања између више привредних субjеката; боље и досљедниjе примjењивати антимонополску политику; контролисати рокове измирења новчаних обавеза у циљу елиминисања праксе ‘бесплатног кредитирања’ поjединих привредних актера од добављача и подршке привредним субjектима, коjи су пред гашењем усљед проблема наплате потраживања насталих методом присиљавања на неразумно дуге рокове плаћања.

– Потребно jе и да информациjе о блокадама привредних субjеката буду онлајн доступне и то на дневном нивоу умjесто на мjесечном, што jе досадашња пракса – истиче Мугоша.

Осим тога, он наводи да jе броj незапослених порастао за 26 одсто у односу на 31.август прошле године, односно да jе преко 11 хиљада незапослених више него приjе годину дана. Осим тога, у односу на 31. 12.

2020. године за 6,5 хиљада више jе незапослених, што jе приказано у процентима пораст од 13,6 одсто.

– Стандард значаjног броjа грађана jе опао, jер све мање роба и услуга могу да купуjу (плаћаjу) од своjе зараде. Наиме, просjечна нето зарада jе готово на истом нивоу током циjеле године (530 еура), а са друге стране значаjно су порасле циjене намирница, горива и др., а наjављуjе се и нови раст циjена намирница – додао је он.

Посланик СД-а подсjећа да су ово реални животни проблеми коjи захтиjеваjу ефикасне практичне мjере, а не разна теоретисања.

Снага државе jе у снази привреде и куповне моћи већине грађана, а не у снази репресивног апарата према тим грађанима. Очигледно да смо у Црноj Гори побркали приоритете, закључуjе Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:48