Mujović / Foto: Saša Matić/Vlada CG
10/07/2024 u 21:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mujović: Sujetu, ego i mimoilaženja staviti po strani jer građani Podgorice očekuju obećano

Sujeta, povrijeđeni ego i određena mimoilaženja između Pokreta za Podgoricu i Pokreta Evropa sad moraju se staviti po strani, jer su i jedni i drugi dok su djelovali jedinstveno ostvarili ubjedljivu pobjedu u Podgorici i dužni su da građanima isporuče obećano, poručio je predsjednik podgoričkog PES-a Saša Mujović.

- Dužni smo, zajedno smo nešto obećali, ajmo zajedno da pokažemo da to možemo ili ne možemo da uradimo. Lično, nikada nemam bilo kakav strah od preispitivanja u smislu izbora ili da neko ocijeni moj rad. Pa šta, izbori se dese, pa šta ako nijesmo pobijedili. Nismo dobro nešto uradili to je poruka koju su nam poslali građani, hajde da se zbijemo u redovei bićemo bolji u drugoj iteraciji, ništa se strašno nije desilo. Nema straha od izbora, ja to ne priznajem, kazao je Mujović u emisiji „Epicentar“ Gradske RTV.  

Mujović je istakao da je Pokret za Podgoricu u pravu kada kaže da on nije zaslužan za izborni rezultat 2022. godine, već kako napominje, svi oni koji danas čine dva odvojena kluba, ali je od strane njega ruka pomirenja pružena.

- Imao sam dobru građansku komunikaciju sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem. Poznajem ljude iz Pokreta za Podgoricu i ne mogu da shvatim da sam sada na kontra strani s njima. Tim ljudima pripada zasluga isto kao i PES- u  za pobjedu u Podgorici. Nećemo sada na kantar mjeriti ko je dao više a ko manje, rekao Je Mujović.

Mujović napominje da su svi bili u istoj priči, za iste se stvari zalagali i zajedno došli do pobjede u Podgorici, pa je sada, dodaje, najbitnije da se sjedne i dogovori jer funckije nisu bitne, već, kako zaključuje, da se građanima isporuče rezultati.  

Neopohodna bolja regionalna koordinacija energetskog sistema

Komentarišući havariju u elektroenergetskom sistemu koja je 21. juna pogodila region Mujović je naveo nekoliko razloga koji su je mogli uzrokovati a posebno je apostrofirao to što je tokom havarije nekoliko vodova bilo van funkcije zbog remonta.

- U periodu nastanka havarije čak šest regionalnih vodova od 400 KW je bilo van funkcije zbog remonta. Dva dalekovoda su bila specijalno važna i da su bila u funkciji u tom momentu do havarije ne bi došlo. To su dalekovodi koji povezuju Tiranu i Prištinu i drugi koji povezuje Rijeku i područje Dalmacije, kazao je Mujović.

Da bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije potrebna je, kako ističe, bolja regionalna koordinacija.

- Vidjećemo šta će reći analiza. Suočili smo se sa ovim problemom i to nam je pomoglo da shvatimo da ne možemo nekoordinisano da ulazimo u velike remonte i slično, istakao je Mujović.

Mujović nije isključio mogućnost da se nešto slično može ponoviti i tokom ljetnje sezone.

- Postoji takva opasnost i sa aspekta prenosnog sistema ali još veća na nivou distributivnog sistema. Na primorju nije baš sjajna situacija. U Tivtu koji se naglo razvio imamo veliki porast potrošnje, a kapaciteti su na pređašnjem nivou. U Ulcinju i Podgorici, ponajviše na Zlatici, problem su nelegalni potrošači. Ako transformatorska stanica ima kapaciet da namiri 500 potrošača a na nju se nakačilo 1.000 nelegalnih nastaje problem, istakao je Mujović.

Upitan da li će doći do povećanja struje početkom naredne godine Mujović je kazao da se čine napori da do toga ne dođe.

- Imao sam danas sastanak sa menadžmentom energetskog sektora. Tražio sam da se prvo sredi stanje u dvorištu, da svaka od kompanija smanji troškove poslovanja maksimalno. Imali smo tamo situaciju da je 17 automobila u EPCG na 24 satnom rapolaganju rukovodiocima. To ne može. Nakon 15 sati parkirajte automobile, smanjite menadžerske naknade, troškove putovanja, počnite da štedite, kazao je Mujović.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović ipak nije sa sigurnošću mogao da kaže da li će i koliko porasti cijena struje jer, kako je istakao, na to utiče mnogo faktora, počev od toga kakva je hidrologija, situacija na tržištu i sl.

Mujović energetskim subjektima: Smanjite menadžerske apanaže, troškove putovanja i službenih automobila

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 09:50