Са прес конференције / - SASAMATIC
15/09/2021 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Највећи добитак остварила ЕПЦГ, Аеродроми у минусу 3,7 милиона еура

У односу на прошлу годину, присутан је тренд опоравка, па је 12 компанија пословало боље, а седам лошије

У првој половини године девет компанија које припадају ресору Министарства капиталних инвестиција пословало је са позитивним резултатом од 26,4 милиона еура, док је њих 11 имало нето губитак од 11,6 милиона еура.

Представница Одјељења за корпоративно управљање у том Министарству, Ана Тошанић Радуновић, казала је да су највећи добитак оствариле Електропривреда (ЕПЦГ) 17,1 милион ЕУР, Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) 8,6 милиона, Монтенпут 238 хиљада, Марина Бар 179 хиљада и Лука Бар 94 хиљаде еура.

 - Највећи губитак имали су Аеродроми Црне Горе од 3,7 милиона еура, Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) два милиона еура, Барска пловидба 1,6 милиона, То Монтенегро 1,4 милиона еура и Монтецарго 1,3 милиона еура“, рекла је Тошанић Радуновић на конференцији Министарства, на којој је представљен извјештај о пословању предузећа у већинском власништву државе за други квартал.

Кад се посматрају резултати на нивоу ЕБИТДА, што је резултат прије пореза, камате и амортизације, ситуација је значајно боља, односно 14 компанија оствариле су добит од 65,6 милиона еура.

 - Најуспјешнија дјелатност је енергетика и рударство са нето резултатом од 23,6 милиона ЕУР, а најлошије су пословале ваздушне компаније са 5,1 милиона негативним резултатом - прецизирала је Тошанић Радуновић.

У односу на прошлу годину, присутан је тренд опоравка, па је 12 компанија пословало боље, а седам лошије. Сва друштва су остварила бољи резултат од 12,7 милиона ЕУР или 579 одсто.

 - Примјетан је тренд опоравка, при чему најлошије стоји поморски саобраћај који је забиљежио лошије резултате и у односу на прошлу годину. Бољи резултат једино је имала Марина Бар, али очекујемо да ће њихови резултати бити бољи у другој половини године - навела је Тошанић Радуновић.

Укупни трошкови зараде и накнаде зарада у тих 20 предузећа износе 54 милиона ЕУР, што је 0,5 одсто мање у односу на 2019. годину или два одсто више у односу на прошлу.

У свим предузећима је 6,73 хиљаде запослених, што је један одсто више у односу на прошлу годину.

 - Највеће просјечне зараде имају Електропривреда Београд 1,35 хиљада еура, која има два запослена, затим То Монтенегро 1,22 хиљаде еура, Црногорски оператор тржишта електричне енергије (ЦОТЕЕ) 1,04 хиљаде ЕУР, док најниже зараде имају жељезничка предузећа - додала је Тошанић Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:34