(Фото: Генерални секретаријат Владе / - (Фото: Генерални секретаријат Владе
10/06/2021 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напредак у области конкуренције, потребна боља имплементација

На састанку су размотрени и резултати остварени у области права оснивања предузећа и слободе пружања услуга, права интелектуалне, индустријске и трговинске својине

Црна Гора је наставила да напредује у области конкуренције и унутрашњег тржишта, посебно у дијелу усклађивања законодавства са правном тековином ЕУ и јачања институција, али је важно да у наредном периоду побољша имплементацију у складу са препорукама Европске комисије, оцијењено је на дванаестом састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију између Црне Горе и ЕК, поручили су из Генералног секретаријата Владе.

Представници црногорских институција су колегама из ЕК представили напредак који је остварен од прошлогодишњег састанка, кад су у питању области конкуренције, државне помоћи, заштите потрошача и здравља, као и реформе у сектору банкарства, осигурања и других финансијских услуга.

На састанку су размотрени и резултати остварени у области права оснивања предузећа и слободе пружања услуга, права интелектуалне, индустријске и трговинске својине, као и стање у области јавних набавки и привредног права.

Замјеник главне преговарачице, Марко Мрдак је истакао да је састанак Пододбора прилика за представљање резултата у веома важним преговарачким поглављима (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 28) који су преточени у јасне бенефите за грађане и привреду, отварајући перспективу потпуне интеграције Црне Горе у области унутрашњег тржишта.

Он је истакао да је у оквиру преговарачког поглавља 5 - Јавне набавке, уз подршку Европске комисије, 1. јануара 2021, почео са радом први електронски систем јавних набавки и изнио очекивање да ће његова примјена довести до значајних уштеда у јавном сектору. Како је казао, нови регулаторни оквир чија је примјена почела у јулу 2020. као и ново техничко рјешење електронског система обезбиједиће значајно већи степен транспарентности и тако довести до смањења неправилности у систему јавних набавки.

-У оквиру преговарачког поглавља 6 – Привредно право, доношењем Закона о привредним друштвима и пратећих подзаконских аката: Правилника о одређивању критеријума и висини накнаде за регистрацију привредних субјеката у Централном регистру привредних субјеката и Правилника о поступку регистрације, ближој садржини и начину вођења Централног регистра привредних субјеката, настављена је хармонизација црногорског законодавства са прописима ЕУ у области привредног права, са јасним циљем испуњења обавеза прописаних другим завршним мјерилом у овом поглављу- казао је Мрдак.

Он је истакао да је, у оквиру преговарачког поглавља 28 - Заштита потрошача и здравља, Црна Гора у привилегованом положају као држава кандидат и да може учествовати у ЕУ4 Хеалтх програму, новом финансијском програму ЕУ у области здравља за период 2021. до 2027. године.

Генерални директор Директората за унутрашње тржиште и конкуренцију у Министарству економског развоја, Веселин Копривица је истакао да је састанак Пододбора прилика за конструктивни дијалог између представника Европске комисије и представника црногорских министарстава и других институција из области из агенде састанка. Казао је да су припреме за састанак одрађене озбиљно и темељно, а да ће сугестије, инпути и препоруке Европске комисије бити од великог значаја у будућем раду с циљем унапређења стања у областима која су предмет овог пододбора.

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Европске комисије, Барбара Хесус-Жимено нагласила је значај који сектори о којима се расправљало на пододбору између ЕУ и Црне Горе имају за социјално-економски опоравак, а то су право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, јавне набавке, право интелектуалне својине, привредно право, политика конкуренције, капитал и платне услуге, банкарство и остале финансијске услуге, те заштита потрошача и здравља. Додала је да ови сектори постављају темеље будуц́ем учешц́у Црне Горе на унутрашњем тржишту ЕУ и да су од велике важности за рану интеграцију Црне Горе у ЕУ и развој Заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

Констатовала је да је Црна Гора наставила да напредује у различитим областима, посебно се осврћући на даље усклађивање законодавства са правном тековином ЕУ, као и на јачање Агенције за заштиту конкуренције, као националног органа за државну помоц́. Она је, ипак, охрабрила Црну Гору да у непосредној будућности предузме конкретне кораке на имплементацији, додајуц́и да ц́е ЕУ наставити да помаже и стоји уз Црну Гору. Такав напредак биц́е забиљежен, заједно са тренутним стањем у овим областима у Црној Гори, у сљедец́ем годишњем извештају Европске комисије о Црној Гори, додала је она.

-Коментаришуц́и реорганизацију црногорске администрације, укључујуц́и промјене како на стручним, тако и на руководец́им позицијама, Хесус Жимено је нагласила хитну потребу да се задржи и даље прошири ЕУ експертиза, реконструишу преговарачке структуре и ојачају структуре које управљају фондовима ЕУ, како би се напредовало у процесу приступања ЕУ-саопштили су из Генералног секретаријата Владе Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:51