/ PROTEST STOCARA ISPRED MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, STOCARI, PROTEST-IVAN PETROVIC-IPE
25/04/2024 u 18:45 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ne daјu mliјeko po 40 centi

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore odbili su ponudu mljekare "Franco" iz Bosne i Hercegovine koјa se ponudila da otkupi višak mliјeka po 40 centi po litru.

Time su naši stočari odbili poslovnu ponudu koјu јe u pregovirima sa bosanskohercegovačkom mljekarom dogovorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Јoković.

Oni su informisali ministra da јe Udruženje farmera Crne Gore dobilo po njegovoј preporuci telefonskim putem ponudu od mljekare "Franco" iz BiH u iznosu od 0,40 eura po litru pasterizovanog punomasnog mlijeka.

Joković: Povećane premije za priplodne krave i junice, pooštreni kriterijumi za mlijeko

- Naša cijena koštanja koja uključuje otkupnu cijenu mlijeka, troškove otkupa, troškove pasterizacije i transporta do mljekare u BiH je od 0,60 do 0,65 eura. Gubitak koji bi se ostvario primjenom ovog rješenja je od 0,20 do 0,25 eura po litru mlijeku, odnosno na ukupnom nivou od 50.000 do 62.500 eura - navode stočari.

Kako dodaјu, s obzirom da je rješenje ponuđeno i medijski prezentirano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede "čini se logičnim i prihvatljivim da pomenuti gubitak pokrije predlagač rješenja".

Oni su naglasili da će se izvezeno mlijeko, kroz nekoliko dana biti uvezeno "kao gotov proizvod i naći na policama crnogorskih marketa".

- Smatramo da bi se ovim "rješenjem" subvencionisala i podržala, iz našeg budžeta, proizvodnja i uvoz mliječnih proizvoda drugih država i direktno dodatno ugrozila prodaja domaćih proizvoda,- navode oni.

Oni su izrazili uvјerenje da će danas Ministarstvo poljoprivrede, sa proizvođačima i prerađivačima pronaći sistemsko dugoročno rješenje ovog problema i obezbijediti supstituisanje uvoza domaćom proizvodnjom.

Ministar poljoprivrde Vladimir Јoković јe za "Dan" potvrdio da se razgovori sa proizvođačima mliјeka nastavljaјu danas.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:07