/ -Фото: Дан
10/02/2022 u 06:11 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема кривца за пљачку "Приморке"

Уништени су сви погони, поједини чак и паљени, а врло вриједна метална конструкција и друге машине завршили су на резању у никшићкој жељезари

Бивша компанија "Приморка" из Бара поново се нашла у жижи јавности након што је недавно Баранин Един Бегзић, чији су родитељи радили у тој фабрици, пријетио да ће активирати експлозив испред пословнице НЛБ банке.

Годинама бивши радници узалуд причају, пишу, позивају надлежне да дођу и увјере се како је без милости и на дрзак начин извршена брутална крађа, како је све отето а не приватизовано. Уништени су сви погони, поједини чак и паљени, а врло вриједна метална конструкција и друге машине завршиле су на резању у никшићкој жељезари.

Дуго је времена требало тужилаштву да реагује на нешто тако очигледно. На крају је подигнута оптужница против шест особа и једног правног лица, а настала штета је са више од 20 милиона еура дошла на 6.651.611 еура.

Бегзић "погурао" Остојића

Да ли је морао да се деси случај Един Бегзић па да се већ сјутрадан објави случај Остојића? А до тада је оптужница из 2012. и 2015. године, коју су покренули радници "Приморке" против одређеног броја лица, међу којима је био и стечајни управник Остојић, лежала негдје у некој фиоци тужилаштва.

Да ли је требало да млади Бегзић оде у затвор, и то због тога што је на једини, истина непримјерен начин, скренуо пажњу на више од једне деценије незакониту и криминалну приватизацију "Приморке", на положај оштећених радника, којима је Остојић, према налазима вјештака, одузео, односно за себе присвојио триста хиљада еура – питају радници.

Како су казали, мораће Остојић пред судом да објасни како је дијелио незаконито паре од кредита, гдје и коме, гдје је државна помоћ од четири милиона која је била намијењена радницима, како је и коме дозволио резање појединих погона, од кога је добијао вриједне слике и књиге, кога је чашћавао вожњом и ручковима по Скадарском језеру, гдје је сума од пола милиона еура која је остала у стечајној маси.

– Ако је храбар и данас као и раније са чланском картом ДПС-а, нека изађе пред раднике и одговори нам на ова питања – поручују они.

Крајем прошле године Више државно тужилаштво у Подгорици донијело је наредбу о спровођењу истраге против Жарка Остојића, стечајног управника "Приморке", за кога су радници од првог дана уласка у круг фабрике сумњали у његове добре намјере. То се испоставило тачним, јер су у њему и тада, а и данас виде главног кривца за све њихове недаће и уништавање фабрике која је некада запошљавала 1.200 радника.

Радници се надају да је, након наредбе о спровођењу истраге, Остојићевим недјелима у односу на њих дошао крај.

– Нерадо се подсјећамо његових ријечи да је он бог у држави, и да му не може нико ништа зато што посједује чланску карту ДПС-а са једноцифреним бројем, којом се хвалио на сваком мјесту, па и пред нама радницима "Приморке", и која га је штитила више деценија за његове незаконите радње – кажу бивши радници Драган Рондовић, Гојко Бошковић и Даница Контић.

Они тврде да је 24.1.2022. године Остојић "побјегао" из просторија тужилаштва, гдје је требало да се суочи са њима као свједоцима.

– Користећи правне рупе, и уз помоћ адвоката, спријечио нас је да сви уђемо и свједочимо пред специјалним тужиоцем Аном Радовић око свих његових незаконитих радњи које је починио, и за које мора одговарати. Судија је дозволила да само један наш колега уђе и да изјаву – саопштили су бивши радници и истакли да још од 2008. године настоје да докажу многе незаконите радње Остојића.

– Питамо специјалну тужитељку Радовић, која је наслиједила случај тужитељке Мире Самарџић у случају "Приморка", зашто је позвала само једног свједока, и шта је то од њега требало да сазна ново када је све имала у предмету испред себе. Једино што тужитељка мора јесте да сједне и прегледа све доказе, а знамо да јој треба доста времена, којим се доказује службена злоупотреба Остојића у незаконитим радњама које је спроводио у "Приморци". Не треба јој ниједан свједок када ту има баш сваки доказ. Ми од специјалног тужиоца Радовић тражимо само да утврди његову кривицу, како бисмо ми добили статус оштећене стране. Међутим, бојимо се да је у тужилаштву све рађено да овај случај застари, и да против Остојића евентуално буде подигнута оптужница само за дјело злоупотребе службеног положаја за отуђених 300.000 еура, а да радници остану ускраћени за своја права – кажу бивши радници наглашавајући да очекују да у правосудним и тужилачким органима дођу неки нови људи који неће штитити Остојића и њему сличне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:39