Радници Металца / - Б.Б.
28/03/2022 u 10:12 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Обезбјеђење никшићког Металца Термохем покушало да избаци раднике Металца из фабрике

Образложење им је било да долазе неки нови инвеститори и да ми морамо да се мичемо из одавде

Радници никшићког Металца Термохем одбили су јутрос да напусте просторије фабрике гдје даноноћно бораве већ десетак дана. Како су казали, обезбјеђење новог власника имовине јутрос око 7 часова дошло је са намјером да раднике "избаце" из фабрике.

- Образложење им је било да долазе неки нови инвеститори и да ми морамо да се мичемо из одавде. Рекли смо им да није проблем, са њима и немамо спор, само да нам исплате наша потраживања и ми ћемо сами изаћи. Ако неко мисли да ми овдје уживамо, што у 21. вијеку лежимо по халама иако нас породице чекају кући, грдно се вара. Не вршимо никакво кривично дјело - рекао је радник Ратко Раичевић.

Чешка фирма Термохем обуставила је производњу крајем 2019. године, а у октобру прошле у Металцу је уведен стечај. Око 110 запослених потражује за плате и доприносе 1,3 милиона еура. Инвеститор из Чешке имовину фабрике је укњижио на другу фирму, Термохем спол, а Металац Термохем, у којој су радници били упослени, нема имовину па се из стечајне масе не могу ни наплатити. Имовина Термохем спола од недавно је у власништву приватне фирме Центар за рециклажу која, по тврдњама радника, има намјеру да у старо гвожђе реже имовину Металца.

image

Радници Металца

- Б.Б.

Један од власника Центра за рециклажу Здравко Косановић поновио је да неће резати имовину Металца већ ће довести инвеститора из Кине, који ће у просторијама никшићке фабрике покренути производњу дијелова за аутомобиле. Косановић је рекао и да постоји могућност новог запослења одређеног броја радника Металца, али у складу са потребама партнера из Кине.

Радници су одлучни да не напуштају фабрику док им се не исплате сва потраживања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:28