Vinogradi plantaza / VINOGRADI PLANTAZA-IVAN PETROVIC - IPE
01/06/2022 u 16:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Објелодањен катастрофалан резултат "Плантажа": Минус од 20,4 милиона скривали два мјесеца

Из "Плантажа" је појашњено да је минус од 20,4 милиона настао на терету претходних периода, односно због ефеката репроцјене и промјене обрачуна вриједности залиха. Навели су да су морали да искажу преко 13 милиона еура негативних ефеката на нето резултат

"Плантаже" су прошлу годину завршиле са минусом од 20,4 милиона еура, што је за милион и по еура слабији резултат у односу на 2020. годину.

Према финансијским исказима, који су јуче са два мјесеца закашњења достављени Управи прихода и царина (УПЦ), приходи "Плантажа" лани су били 22,96 милиона еура, што је 4,3 милиона више него годину раније, док су трошкови пословања били 15,2 милиона, што је смањење од четири и по милиона. Трошкови зарада износили су 10,5 милиона, што је за 1,3 милиона мање него 2020. године.

На крају прошле године акумулирани губитак државне компаније достигао је 28,8 милиона еура.

Предсједник одбора директора "Плантажа" је Небојша Вуксановић, док су чланови тог тијела Сњежана Павићевић, Никола Перишић, Милош Поповић, Борис Боричић, Дарко Рашовић и Мариjа Никчевић. Из те компаније јуче је саопштено да су прошлу годину завршили са минусом јер је управа признала и оптерећења из претходних периода, која су се рефлектовала на пословни резултат компаније.

– Тачниjе, на терет претходних периода, због ефеката репроцjене и промjене обрачуна вриjедности залиха, "Плантаже" су у билансима морале да искажу преко 13 милиона еура негативних ефеката на нето резултат – наведено је у саопштењу.

Истакли су да се чишћењем билансних позициjа у прошлоj години компаниjа ослободила старих оптерећења и тако створила добру полазну основу за овогодишње билансе, у коjима ће бити исказан пословни и нето резултат остварен само у току текуће пословне године.

Први пут негативна вриједност залиха

Вриjедности залиха у прошлоj години исказана је на негативан износ од 4,15 милиона еура, први пут у посљедњих неколико година, што jе дало ефекат на умањење пословних прихода, као и повећан износ губитка у нето резултату.

– Приходи од продаjе у прошлоj години износе око 23 милиона еура, што jе готово пет милиона бољи резултат у односу на 2020. годину – додаjе се у саопштењу.

 

"Плантаже" су у одложеном року, уз претходну сагласност УПЦ, доставиле билансе за прошлу годину због захтjевне процедуре уноса и књижења репроцjене сталне имовине компаниjе, коjа jе посљедњи пут рађена 1992. године.

– На основу прокњижених свих билансних позициjа, како у билансу стања, тако и успjеха, као важним се истиче да стална имовина фирме у билансу стања на краjу прошле године износи 410 милиона, и вишеструко jе већа у односу на краj 2020. године, када jе вриjедјела 74 милиона еура – прецизирано је у саопштењу.

Таj резултат jе и посљедица укњижавања девет милиона квадрата земље, коjа до прошле године ниjе евидентирана у пословним књигама компаниjе.

– Дакле, вриjедност сталне имовине "Плантажа" битно је промиjењена, те нову управу обавезуjе на одговорно и рационално управљање, искључиво, у интересу компаниjе – пише у саопштењу.

Укупна вриjедност активе компаниjе у прошлоj години jе износила 465 милиона еура, што jе знатно више у поређењу са 2020. годином када jе била 134 милиона еура.

– Вриjедност капитала од 386 милиона еура jе преко четири пута већи износ у односу на краj обрачунског периода 2020. године – додаjе се у саопшењу.

Само у децембру прошле године, како су казали, било jе 1,2 милиона еура принудних наплата потраживања од Општине Тузи, ОМП инжењеринга, као и додатних повjерилаца.

– Такође, константне блокаде рачуна од запослених, коjи имаjу потраживања по основу судских пресуда, додатно отежаваjу пословање компаниjе – наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:22