Драшко Стриковић / - приватна архива
24/04/2022 u 08:29 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од сриједе нове рекордне цијене горива

Еуросупер 95 и еуросупер 98 поскупјеће за три цента на 1,73, односно 1,77 еура, цијена еуродизела ће порасти за четири цента на 1,76, док ће цијена лож уља бити већа за шест центи, па ће износити 1,72 еура, саопштио је за "Дан" Драшко Стриковић

Сходно свим познатим параметрима, од сриjеде, 27. априла, важиће нове циjене нафтних деривата, па ће еуросупер 95 и еуросупер 98 поскупјети за три цента на 1,73, односно 1,77 еура, цијена еуродизела ће порасти за четири цента на 1,76, док ће цијена лож уља бити већа за шест центи, па ће износити 1,72 еура, саопштио је за "Дан" Драшко Стриковић, савјетник за анализе и испитивања тржишта у Удружењу нафтних компанија Црне Горе (УНКЦГ).

– За робе еуродизел и лож уље биљежимо нове рекордне циjене од када се прати израчун максималних малопродаjних циjена. Сходно наjављеним измjенама Закона о акцизама и достављеном предлогу измjена, ниjе планирано траjно промиjенити акцизне стопе за нафтне деривате, већ jе предлогом предвиђено да у случаjу значаjниjег повећања циjена минералних уља на свjетском тржишту Влада може дониjети одлуку о умањењу износа акцизе до 15 одсто за безоловни бензин и гасна уља на период од мjесец дана – истакао је Стриковић.

Како наводи Стриковић, предвиђено jе да ове измjене ступе на снагу од наредног дана од дана обjављивања у "Службеном листу".

– То би у пракси значило да ће усваjањем предложених измjена Влада имати могућност да на првоj наредноj сjедници донесе одлуку о промjени акцизних стопа на период од 30 дана. Уколико би се усвоjио тачно оваj предложени текст измjена, а Влада дониjела одлуку да максимално (за 15 одсто) умањи акцизне стопе за нафне деривате, то би значило да ће доћи до смањења циjена, за бензине за 9 центи, а за еуродизел и лож уље за по осам центи по литру у односу на нове циjене коjе ће важити од сриjеде – казао је Стриковић.

Према његовим ријечима, од када би могле да важе нове циjене коjе би умаљила Влада, то приjе свега зависи од самог избора Владе, а затим од датума одржавања прве сjеднице на коjоj би могла бити донесена одлука, а то jе наjвероватниjе први наредни обрачун циjена, коjи ће се обавити 9. маја, а примјена би почела наредног дана – закључује Стриковић.

Гориво је прошлог мјесеца порасло од 16 до 29 центи, док су прије двије седмице цијене незнатно пале. Цијене горива може спустити само Скупштина усвајањем измјена Закона о акцизама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

09. maj 2024 03:21