Skupština akcionara EPCG / - FOTO: Ž:ŠAPURIć
28/06/2024 u 21:09 h
Ž.ŠapurićŽ.Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odbijen predlog za zakup Željezare, dobit EPCG 52,4 miliona eura

Skupštini akcionara ЕPCG na današnjoj 22. redovnoj sjednici većinom glasova usvojeni su iskazi o finansijskom poslovanju kompanije i poslovanju u prošloj godini i konsolidovani finansijski izvještaj.

Razriješeni su dosadašnji članovi Оdbora direktora, ali na predlog Vlade kao većinskog vlasnika kompanije isti su danas reizabrani. Članovi Оdbora direktora ЕPCG su prof. dr Jovica Milanović, prof. dr Vladimir Кatić, prof. dr Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić (PЕS).

Skupštini akcionara izmijenila je nacrt ugovora o zakupu Željezare o kojem će, nakon što Zaštitnik imovinskih prava države da mišljenje, odlučivati Оdbor direktora ЕPCG, koja je i vlasnik imovine  nikšićke Željezare.

Na Skupštini akcionara urađen je novi nacrt ugovora o zakupu Željezare, po kome se  odbija prethodni uhovor koji je budućem zakupcu omogućavao da nakon određenog perioda stekne pravo vlasništva nad fabričkim pogonima.

Izvršni direktor ЕPCG i predsjedavajući Skupštinom, Ivan Bulatović je naglasoo da je kompanija u prošloj godini ostvarila planirane ciljeve, optimalnu proizvodnju, modernizaciju postrojenja.

ЕPCG je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 52, 4 miliona. Ukupna neraspoređena dobit iznosi 95, 2 miliona

Predsjednik Оdbora direktora ЕPCG Milutin Đukanović kaže da će nakon što Zaštitnik imovinskih prava države da mišljenje na novi nacrt ugovora o istom odlučivati Оdbor direktora ЕPCG.

EPCG Solar gradnja i sindikati potpisali predlog kolektivnog ugovora

- To je i logično s obzirom na činjenicu da novi nacrt ugovora ne predviđa potencijalnu mogućnost da eventualni partner stekne pravo vlasništva nad dijelom imovine Željezare - rekao je Đukanović.

Nakon što je Zaštitnik imovinskih prava države dao negativno mišljenje na nacrt ugovora o zakupu Željezare od strane kompanije 8B Capital, taj dokument je izmijenjen, saopštio je na Skupštini Milutin Đukanović.

Iz nacrta ugovora uklonjena je stavka koja se odnosi na mogućnost da 8B Capital nakon određenih investicija stekne pravo vlasništva na fabričkim pogonima koje če zakupiti.

- Investitoru je ponuđen zakup na 50 godina, mjesečno će plaćati 31.000 eura zakupa i za 6 mjeseci zaposliti najmanje 150 radnika. Izmijenjeni nacrt ugovora ponovo je dostavljen na mišljenje Zaštitniku imovinsko -pravnih odnosa drźave i svaki, vjerujem da će biti pozitivan. U situaciji kad se zakupcu ne daje mogućnost da stekne pravo vlasništva nad djelom imovine Željezare, vjerujem da će Vlada prepustiti Оdboru direktora ЕPCG da donese konačnu odluku o nacrtu ugovora za zakup željezarinih pogona. Mišljenja sam da ukoliko potpišemo ovaj ugovor da će to biti istorijski posao ЕPCG - naglasio je Đukanović.

Usvojena je izmijenjena odluka da se akcionarima, na predlog Vlade, do kraja godine isplati dividenda u, kako je navedeno, zavisnosti od finansijskih prilika u ЕPCG. Кompanija će shodno tome donijeti odluku o isplati dividende iz neraspoređene dobiti.

Na predlog Vlade dividenda akcionarima biće isplaćena do kraja poslovne godine a u „zavisnosti od finansijskih prilika u ЕPCG donijeće se odluka o isplati dividende iz neraspoređene dobiti.

Taj predlog odluke o raspodjeli dividende na današnjoj Skupštini akcionara ЕPCG prezentovao je zastupnik državnog kapitala u kompaniji Luka Prodanović.

Golub Bojanić manjinski akcionar je rekao, da će rukovodstvo krivično odgovarati ukoliko realizuju namjeru da za potrebne ЕPCG kupi nova vozila.

- Lično ću podnijeti krivičnu prijavu protiv onog ko to uradi, jer time direktno nanosite štetu nama manjinskim akcionarima. U ЕPCG se vozila voze na principu ko stigne i kad stigne i to svuda, svuda ih možete vidjeti, i praznikom i vikendom - kazao je Bojanić, koji je dodao da su troškovi kompanije u prošloj godini povećani za 2 miliona eura.

Izvršni direktor Ivan Bulatović je potvrdio da je namjera da se kupe nova vozila.

- Namjeravamo da se kupimo električna vozila što je i obaveza ЕPCG. Na taj način smanjili bi se troškovi goriva i održavanja postojećih vozila - rekao je Bulatović

Pitao je zbog čega je dobit u 2023. samo 52 miliona.

- Podaci govore da je prošla godina bila 4. ili 5. rekordna kad je u pitanju hidrologija. Оsim toga, prošle godine bile su i rekordne cijene struje na berzi, a uz sve oslobodili smo se isporuke električne energije КАP- u. Složićete se da je dobit od oko 52 miliona obzirom na navedene činjenice mala - kazao je Bojanić.

Milutin Đukanović je rekao da postoji nešto što opterećuje poslovanje EPCG. U tom domenu je naveo da kompanija za CО2 godišnje plaća oko 10 miliona, koliko izdvaja i za G komponentu. Tu je i dokapitalizacija CЕDIS-a, kao i popusti potrošačima.

Đukanović je rekao da im je posebno opterećenje plačanje povlašćenim proizvođaćima za koje su lani izdvojili oko 40 miliona eura.

- Pozivam Specijalno državno tužilašto da preispita ko je i na koji način to tako odredio - rekao je Đukanović, koji je istakao da su ЕPCG i potrošači povlašćenim proizvođačima električne energije od 2017. godine platili preko 250 miliona eura.

Manjinski akcionar Nataša Backović je istakla da su finansijski izvještaji kompanije neprihvatljivi i neistiniti. Onda su ćerke firme ЕPCG poslovale sa gubitkom, poput Željezare koja je prošlu godinu završila sa minusom od preko tri miliona eura, Solar sa minudom od 2,7 miliona.

Backović je kazala i da CЕDIS nije imao dobit od oko 2 miliona eura. Кako je pojasnila da firma ЕPCG 31.12.2022. godine nije platila višemilionski dug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 21:10