/ Милојко Спајић
08/10/2021 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Охрабрује опоравак економије, неопходне реформе

Оцијењено је да је Црна Гора, након рецесије у претходној години, узроковане пандемијом коронавируса, на путу снажног економског опоравка

Делегација Црне Горе коју су предводили министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић  и гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић одржала је више видео сусрета са високим званичницима ММФ-а у оквиру Годишњих састанака ММФ-а и Свјетске банке.

Оцијењено је да је Црна Гора, након рецесије у претходној години, узроковане пандемијом коронавируса, на путу снажног економског опоравка, што потврђују позитивни макроекономски трендови, које су представници ММФ-а оцијенили охрабрујућим.

Министар Спајић је нагласио да је Црна Гора једна од ријетких земаља која је, и поред пада БДП-а од 15,3 одсто у 2020, на шта је утицала политика затворених граница, успјела да се нагло опорави и најавио да је прелиминарна процјена раста БДП-а у овој години око 13 одсто. Он је нагласио и да ће планирана реформа пореског система кроз програм „Европа сад“ допринијети бољем животном стандарду грађана и смањењу неформалне економије на тржишту рада.

- Остварен је огроман успјех - приходи од туризма за три квартала 2021. године износе око 700 милиона еура, што је премашило све пројекције. Имамо суфицит буџета три мјесеца заредом (јун, јул и август) од преко 105 милиона еура, што је допринијело смањењу буџетског дефицита на свега 1,2 одсто за период јануар - август ове године, у поређењу са 10,2 одсто у 2020. години“, казао је Спајић, указујући и да предвиђа смањење државног дуга са преко 100 одсто на испод 80 одсто до краја године. 

Жугић упознао је саговорнике са стањем у банкарском сектору и презентовао резултате недавно окончаног пројекта процјене квалитете активе (AQR). Истакао је да је банкарски систем, упркос коронакризи, остао стабилан, те да су банке ликвидне и добро капитализоване, док све кључне билансне позиције биљеже позитивне трендове. 

- Депозити су на историјском максимуму и то потврђује снажно повјерење у банкарски систем, али и у регулатора- саопштио је Жугић и додао да, иако је АQР резултирао незнатним смањењем коефицијента солвентности на крају 2019. године, раст сопствених средстава банака током 2020. и 2021. године је више него компензовао извршену корекцију, те коефицијент солвентности тренутно износи 19,2 одсто, скоро двоструко више од законског захтјева. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:38