Максим Вучинић са радницима / - Принмтскрин
02/06/2022 u 19:08 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО - ФОТО) Око 50 радника Жељезаре у Никшићу заузело управну зграду, Турци отпуштају 245 жељезарца

- Сазнали смо да су преименовали назив и намјену фирме и да ће то сада да буде трговина металима. То је у преводу, највјероватније, да се реже фабрика, да то буде отпад. Ту је огромна вриједност, то сви морају да знају, вјероватно и на стотине милиона еура вриједне имовине, а они нас планирају да пошаљу са три плате кући - огорчен је радник Љубиша Ђикановић

Око 50 радника Жељезаре Тошчелик у Никшићу заузели су управну зграду фабрике, јер им је из компаније најављено да ће добити отказе.

Потпредсједник Синдиката фабрике Миодраг Кривокапић казао је да ће данас разговарали са извршним директором Еркутом Алкајом који им је саопштио да Тошчелик више не може да исплаћује радницима 90 одсто зараде. Тај износ зељезарци добијају од Маја прошле године након што је марта исте турски инвеститор прекинуо производњу у Жељезари.

image

Радници испред фабрике

- Ж. Шапурић

- Ушли смо у фабрику и одатле не намјеравамо да изађемо. Захтијевамо  да нам се обрати неко. Да дође неко од представника владе, може и предсједник општине Никшић и главни власник Тошчелика. Не желимо да разговарамо са Алкајом. Ми смо тек јуче сазнали да су преименовали назив и намјену фирме. Сад ће то да буде трговина металима, а то је у преводу, највјероватније, да се реже фабрика, да то буде отпад. Ту је огромна вриједност, то сви морају да знају, вјероватно и на стотине милиона еура вриједне имовине, а они нас планирају да пошаљу са три плате кући - огорчен је радник Љубиша Ђикановић.

Подршку радницима даје посланик Максим Вучинић који је тренутно са радницима испред управне зграде.

Жељезарци тврде да је Алкаја јуче био на састанку у Влади и да је одлука о отпуштању радника након тога донесена. Данас је представницима радника Алкаја казао да ће од 270 радника задржати свега 25 који су му потребни. Осталим ће раскидат уговоре у наредна три мјесеца до када ће им и исплаћивати 90 одсто од зараде.

(Ускоро опширније)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:13