avion, ilustracija / - FOTO: PIXABAY
21/05/2021 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Опоравак авио-саобраћаjа не очекуjе се приjе 2024. године

Генерални директор Еуроконтрола Eamonn Brennan, рекао jе да ситуациjа остаjе врло изазовна за европско ваздухопловство

Повратак авио-саобраћаjа на ниво из 2019, према прогнозама Европске организациjе за безбjедност ваздушног саобраћаjа (Еуроконтрол), не очекуjе се приjе 2024. године.

Еуроконтрол jе обjавио нову прогнозу у коjоj се разматра могући развоj домаћег и међународног авио-саобраћаjа у Европи за наредне четири године, узимаjући у обзир очекивани развоj пандемиjе ковид-19.

Генерални директор Еуроконтрола Eamonn Brennan, рекао jе да ситуациjа остаjе врло изазовна за европско ваздухопловство.

– Стиже љето, а већина ограничења jош постоjи, упркос напретку на пољу вакцинисања. Вjероватно ћемо у овоj години имати око 50 одсто саобраћаjа из 2019, што jе око 5,5 милиона летова. До краjа наредне године саобраћаj ће се опоравити на 72 одсто 2019, док ће се претпандемиjском нивоу приближити до 2025 – прецизирао jе Бреннан.

Према првом сценариjу, повратак авио-саобраћаjа на ниво из 2019. предвиђа се до 2024. године, на основу вакцинисања широм Европе до љета ове године.

Међутим, у другом сценариjу, коjи Еуроконтрол сматра наjвjероватниjим, авио-саобраћаj у 2024. износио би 95 одсто нивоа из 2019, на основу широко прихваћеног вакцинисања у циjелоj Европи и координисаног ублажавања путничких ограничења.

Према трећем, наjпесимистичниjем сценариjу, авио-саобрац́аj у 2024. години био би на нивоу од 74 одсто 2019. године, с потпуним опоравком не приjе 2029.

– Оваj сценарио предвиђа постоjана ограничења током наредних година, због поновних избиjања нових соjева вируса, што негативно утиче на самопоуздање путника – рекли су из Еуроконтрола.

Brennan jе казао да ће темпо опоравка бити подстакнут напретком вакцина и тиме што ће државе усвоjити досљедне и кохерентне мjере за подршку авио-индустриjи и осигурати да се путници осjећаjу безбjедно да поновно лете.

– С тим у вези, постоjи хитна потреба за опште-прихваћеним приступом као што jе предложени Дигитални зелени цертификат Европске униjе (ЕУ), коjи путницима, авио-компаниjама и аеродромима може пружити сигурност коjа им jе потребна за наставак путовања – закључио jе Brennan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 07:22