фото: ЦГ њуз / - фото: ЦГ њуз
22/12/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Тиват остварила приход у буџету од 116 одсто

Предсједник општине Жељко Комненовић истакао је да је ријеч о рекордним подацима који су за понос

На данашњи дан реализација прихода буџета је 116 посто од планираног, а у градску касу слило се 19.660.000 еура. Овако добро финансиско стање постигнуто је успјешном реализацијом наплате пореза на непокретности И накнаде за комунално опремање која је реализована у проценту од 210 посто у односу на план, саопштено је на прес конференцији посвећеној финансиским резултатима које је локална управа Тивта остварила у овој години.

Предсједник општине Жељко Комненовић истакао је да је ријеч о рекордним подацима који су за понос.

 - Поносан сам и срећан због резултата које је локална управа у Тивту остварила током 2021. године. Показали смо зашто су грађанске листе и непосредна примјена демократије битни за функционисање било које локалне самоуправе. За годину дана смо од четири милиона минуса успјели да у каси имамо преко шест милиона еура. Постигли смо то у најтежем времену, за вријеме корона кризе због чега сам посебно поносан - казао је Комненовић.

Он је истакао да на жиро рачунима општине у овом тренутку има 5.772.907 еура те да Општина Тиват на данишњи дан нема никаквих дуговања.

Јован Бринић секретар за финансије Општине Тиват истакао је да је урађен нацрт буџета за следећу годину и упућен ресорном министарству на сагласност које је дало позитивно мишљење. Пројектовани буџет за наредну годину тако износи нешто преко 18,5 милиона еура од чега  је капитални буџет 9,7 милиона еура из чега проистиче да је предлог буџета развојни.

Ипак ако се опдборници СДП и опозиције не појаве ни на сједници СО заказаној за понедјељак, он неће моћи бити усвојен, па ће Тиват морати да пређе на привремено финнасирање.

- Буџетом су предвиђена средства за обезбјеђивање бесплатног превоза за све ученике општине Тиват. Предлогом буџета предвиђена су додатна средства за финансирање невладиних и спортских организација. Такође су предвиђена и средства за капиталне пројекте попут шеталишта у Беланима и изградње сервисне зоне - каже Бринић.

Он је истакао да неусвајањем буџета долазе у ситуацију да са овако одличним резултатима иду у привремено финансирање у оквиру којег важе нека друга, рестриктивна, правила која ономугаћавају реализацију зацртаних циљева и пројеката.

 - Неусвајање буџета и његовим неусклађивањем са најављеним државним пројектом “Европа сад” запослени у општинии биће ускраћени и за најављене погодности овог програма - поручио је Бринић.

Комненовић је подсјетио на критике опозиције да нису “ни лопату заболи”, а од када је реализовано преко три милиона еура инвестиција, заћутали сун а те теме.

- Поручивали  су нам да никада нећемо наплатити комуналије од Порто Монтенегра којем су их они опраштали, а када смо љетос наплатили од Порта 2,3 милиона еура, ни тај 'аргумент' више не помињу. Да их обавијестим да иако су комуналије већ наплаћене са 210 одсто плана за цијелу 2021. ни ту није крај јер је управо данас легло још 470.000 еура по том основу, а наредне седмице биће уплаћено још 400.000 еура - казао је Комненовић, додајући да је "стога жалосно“ да Тиват због могућег неусвајања будшђета за 2022. улази у ситуацију рестриктивног привременог финансирања, а грађани без бројних бенефита.

Он је поручио да неко због тога мора да сноси одговорност, те да ће грађани пресудти ко је крив.

- Ми који имамо овакве резултате за собом, или СДП и опозиција који из најужих ситнопартијских интереса, покушавају да нанесу штету локалној власти, али је заправо највише наносе свим грађанима Тивта - додао је.

Комненовић и Бринић су, детаљно представљајучи план капиталних инвестиција за 2022. и повећана улагања за спорт, културу, образовање и социјалу, казали да "грађани Тивта морају да знају за шта ће бити ускраћени ако се не усвоји буџет“.

 - Организованој криминалној групи званој ДПС поручујем да боље и разумљивије пишу немушта саопштења којом ових дана замајавају јавност и да се припреме да плате нови рачун који ће им испоставити грађани. Опозиција и СДП су се сврстали под команду ДПС-а и Душка Марковића који не може прежалити пораз који је од нас претрпио лани на изборима у Тивту. Када нису успјели да у протекла три мјесеца купе неког од наших одборника и са њиме направе ову скупштинску већину, одлучили су да ускраћивањем кворума Скупштини, блокирају град и нанесу му огромну штету -  казао је Комненовић.

Он је позвао "одговорнне људе из опозиције који воле Тиват и којих тамо сигурно има“ да не слиједе такву политику партијских централа.

 - Нека дођу на Скуштину - уопште не морају да гласају за буџет, само нека буду толико коректни да не блокирају сопствене суграђане - казао је Комненовић.

Он је казао да највећу одговорност за тренутно стање има одборник СДП-а Александар Ђуровић.

 - Захвалан сам му јер је лани његовим гласом којим је подржана колаиција НП-БФ-ГБ у парламенту, спријечена коначна пљачка и девастација коју би Тиват доживио да је ДПС остао на власти. Међутим, он сада очито, жели да буде онај Ђуровић из Никшића или Џаковић из Будве и да одигра за своју партију и њене уске интересе, а не за Тивћане и њихову добробит. Увијек ће вам се то дешавати када бирате партије, а не грађанске листе које брину само о свом граду, а не о високој политици и пребројавању нечијих крвних зрнаца - закључио је Комненовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:22