Спајић / Фото: Срђан Бољевић
29/07/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић задовољан: Остварен суфицит од три милиона еура

Ова вијест је дала крила нашем оптимизму, поручује министар

Дефицит буџета у Црној Гори је за првих шест мјесеци ове године смањен на 160,6 милиона еура или 3,5 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је у јуну остварен суфицит од три милиона еура, показују подаци Министарства финансија и социјалног старања. 

Министар финансија Милојко Спајић казао је да је то ванредна вијест која даје крила оптимизму.

- Први пут од 2016, а други пут у историји, јун као мјесец смо имали са суфицитом. Овај пут суфицит је структурални и није било ванредних прихода, тиме указујући на тренд радикалног оздрављења државних финансија. Тек смо почели финансијску консолидацију и економски развој, али ово је стварно ванредна вијест- истакао је Спајић. 

Из Министартва су казали да извршење буџета у првих шест мјесеци карактерише веће остварење буџетских прихода у односу на планиране, док су расходи нижи од плана.

- За шест мјесеци ове године смањен је дефицит 100,3 милиона еура или 38,4 одсто у односу на план, и износи 160,6 милиона еура или 3,5 одсто процијењеног БДП-а - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су рекли да је истовремено у јуну остварен суфицит буџета у износу од три милиона еура, што је први забиљежени позитиван буџетски резултат још од септембра 2019. године.

- Имајући у виду изражену сезоналност када је у питању наплата прихода буџета, првенствено по основу туристичког промета, током сезоне очекује се тренд смањења дефицита буџета оствареног у досадашњем периоду године, што је већ видљиво по резултату оствареном у јуну - рекли су из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:56