MILOJKO SPAJIC PREDIZBORNI BILBORD / - POKRET EVROPA SAD
18/07/2024 u 07:02 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otkrivamo detalje Programa "Evropa sad 2": Minimalna plata 600 i 800 eura, doprinose za PIO smanjuju 10,5%

Programom Evropa sad 2 i Fiskalnom strategijom, koju će Vlada danas usvojiti i predstaviti, predviđeno je povećanje minimalne zarada na 600 eura za radnike sa srednjom stručnom spremom (SSS) i na 800 eura za radnike sa visokom stručnom spremom (VSS), potvrdilo je "Danu" više izvora bliskih PES-u i Vladi.

Iz PES-a su više od godinu najavljivali minimalnu zaradu od 700 eura.

Zaposlenima koji primaju iznos veći od 800 eura zarade će biti povećane za 10,5%. Kako nam je potvrdjeno, doprinosi za PIO na teret poslodavca od 5,5 % će biti ukinuti, dok će doprinosi za PIO na teret zaposlenog biti smanjeni sa 15 na 10 procenata. Povećanje zarada za dio zaposlenih od 10,5% je značajno manje od ranije obećanog povećanja plata za 25%. U septembru prošle godine, PES je na svom sajtu objavio kalkulator za obračun plate, gdje su radnici mogli da ukucaju svoju trenutnu zaradu i vide koliko će im iznositi plata nakon što se sprovede reforma. Svi koji su ukucali platu veću od minimalne, dobijali su iznos veći za 25%. Prije nekoliko dana, kalkulator je uklonjen sa sajta PES-a. Razlog je jasan, davao je pogrešan iznos plate nakon programa reformi ES2. 

PES uklonio sa saјta kalkulator: Obećanog povećanja plata od 25 procenata neće biti?

Manjak prihoda od doprinosa država planira da nadoknadi sa više zakona i poreza poput markiranja goriva, oporezivanja dobitaka od igara na sreću, proširenja akciza na mirna vina. 

Povećanja opšte stope PDV-a neće biti.

Prezentacija Fiskalne strategije: Vlada sjutra predstavlja “Evropa sad 2”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 16:25