Sanacija počela 2021. godine / -ŽELJKO ŠAPURIć
11/05/2023 u 14:11 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Padavine oštetile kanale HE "Perućica"

Iz EPCG ističu da su svi ovi radovi osigurani ugovorom, te da tek predstoјi procјena nastale štete, ali da nijedno oštećenje kanala nije uticalo na rad elektrane u prethodnom periodu, a ni privremene sanacije koje su u međuvremenu urađene nijesu zahtijevale obustavu proizvodnje

Nakon obilnih padavina koje su zadesile nikšićko područje u periodu od decembra do marta, primjećena su određena oštećenja na kanalima Moštanica i Opačica koјi su dio akumulaciono derivacionog postrojenja, odnosno Hidroelektrane (HE) "Perućica", pa će kanali biti naknadno sanirani u toku predstoјeće građevinske sezone, saopštili su za "Dan" iz Elektroprivrede (EPCG).

Sanaciјa ovih kanala dio јe projekta rekonstrukcije i modernizacije HE "Perućica" faza II, finansiranog od strane KfW njemačke razvojne banke, a u okviru kojeg se izvode i građevinski radovi na rehabilitaciji kanala Opačica u dužini od 4.250 metara i Moštanica u dužini od 2.550 metara kanalski dio + 950 metara tunelski dio.

– Najznačajnije oštećenje dogodilo se na dionici kanala Moštanica kod saobraćajnog mosta, gdje je, nakon povlačenja vode iz jezera Vrtac, došlo do klizanja terena u dužini od oko 50 metara. To je rezultiralo pomjeranjem nasipa od gline i lomom betonske obloge nasipa. Takođe, uočena su manja oštećenja na nekoliko mjesta uzvodno od mosta, koja su prouzrokovana nepovoljnim geološkim uslovima i pritiscima podzemne vode. Radi detaljnog sagledavanja problema i projektovanja mjera stabilizacije terena, dodatna geološka istraživanja su planirana, zajedno s dodatnim dreniranjem i sanacijom problematičnih dionica – ističu iz EPCG.

Rekonstrukcija nije vršena od 1961. godine, kada su izgrađeni

Kako su iz EPCG i ranije isticali sanacija ove retenzije vrši se u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog rada HE "Perućica", smanjenja gubitaka vode iz kanala i poboljšanja stanja nasipa kanala. Predmetni kanali se nalaze u retenziji Vrtac, koja se više puta godišnje puni i prazni vodom rijeke Zete, kao i od preliva akumulacija Krupac i Slano, i koja je plavno područje. Cio prostor retenzije Vrtac je u vlasništvu EPCG, pa samim tim i prostor na kom se izvode radovi, još od 50-ih godina, kad je i formiran cio hidroenergetski sistem. Takođe ovi kanali izgrađeni su 1961. godine, i od tada na njima nije vršena rekonstrukcija ili sanacija većeg obima.

Iz EPCG navode da su svi ovi radovi osigurani ugovorom, te da tek predstoјi procјena nastale štete, ali da nijedno oštećenje kanala nije uticalo na rad elektrane u prethodnom periodu, a ni privremene sanacije koje su u međuvremenu urađene nijesu zahtijevale obustavu proizvodnje. Kanali se koriste u punom protoku, tj. elektrana može nesmetano da radi punom snagom.

– Na kanalu Opačica, osim preliva na spoju kanala sa starim koritom rijeke Moštanice, gdje je početkom decembra 2022. došlo do oštećenja preliva dužine 30 metara, o čemu je ranije izvještavano, u cijeloj dužini od 4.250 metara nema drugih oštećenja – ističu iz EPCG.

Iz državne energetske kompaniјe navode i da radove na ovom potezu izvodi kompaniјa Bemaks sa koјom јe zaključen ugovor u iznosu od 7.762.538,51 euro, a da јe konsultant na projektu Energoprojekt – hidroinženjering AD Beograd.

– Predviđeno je da radovi traju tri godine, tj. tri građevinske sezone (2021, 2022. i 2023), tako da ugovor još nije završen – saopštili su iz EPCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 04:20