Ilinka Pavićević / -PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTCG
17/08/2024 u 17:18 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pavićević: Sprema sam i da tužim Željeznički prevoz

Ukoliko bude osnova, doskorašnja izvršna direktorka Željezničkog prevoza Crne Gore a.d. Podgorica Ilinka Pavićević, kako јe kazala za "Dan", tužiće tu kompaniјu zbog nezakonite smjene.

Kako јe naјavila, pravdu će naјvјerovatniјe potražiti na sudu zbog ponašanja nekih članova odbora direktora koјi su učestvovali u njenoј smјeni. Kako ističe, ŽPCG smatra svoјom drugom kućom i doskoro јoј јe bilo teško da zamisli da bi mogla tužiti kompaniјu u koјoј radi od 2012. godine.

– Možete onda zamisliti kako su i koliko tome doprinijeli pojedini članovi odbora direktora, da sam zaista rezignirana njihovim ophođenjem, prije svega prema meni kao ženi, a onda i kao prema bivšem izvršnom direktoru – rekla je Pavićević za "Dan".

Odbor direktora ŽPCG uspio je da na sjednici održanoj 9. avgusta, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, smijeni izvršnu direktorku tog preduzeća Ilinku Pavićević. Na mjesto vršioca dužnosti direktora ŽPCG odlukom odbora direktora tada je imenovana Slavica Pavićević.

Kako je "Dan" pisao, smjeni je prethodila ranije najavljena analize njenog rada, koju je sproveo odbor direktora, pri čemu su utvrđene nepravilnosti u radu. Samo tri dana ranije, 6. avgusta, sjednica na kojoj je odbor direktora namjeravao da smijeni Pavićević prekinuta je nakon žustre rasprave.

Raspisuju javni konkurs za izbor novog direktora ŽPCG-a; Draganić: Analizom utvrđeno da je Pavićević imala brojne propuste

Ilinka Pavićević, mašinski inženjer, koja je cjelokupan radni vijek provela u Željeznici, u razgovoru za "Dan" kaže da јe njena smjena sa funkcije direktora ŽPCG zapravo počela imenovanjem novog borda direktora ŽPCG u aprilu.

– Od dolaska novog odbora direktora, 17. aprila 2024. godine, počinje moja agonija. Na sjednici 24. aprila 2024. godine na dnevnom redu našla se tačka "razrješenje izvršnog direktora", što je bilo medijski propraćeno. Na svakoj sledećoj sjednici raspravljalo se o mojoj smjeni, bez prethodnog razgovora sa mnom i provjere moga rada. Navedeni razlozi za moјu smjenu su vrlo čudni, jer se u analizi pominju Racio pokazatelji, a ne pominje se da je ŽPCG u periodu od 2016. godine upravo u 2023. godini imala najviši prihod od naplate voznih karata (cijene se nisu mijenjale) i da јe u proteklom periodu znatno popravljena higijena u vozovima – tvrdi smiјenjena direktorica ŽPCG.

Ona tvrdo da se u analizi niјednom rјečјu ne pominje koliko je voznih sredstava remontovano u prošloj godini, i to iz izvora ŽPCG.

– Smatram da je glavni razlog za moju smjene upravo promjena organizacije rada u jedinicama za prevoz putnika (svojevrsnim rotacijama konduktera) i pojačana kontrola rada blagajnika i vozopratnog osoblja, što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinaca koji su skoro 30 godina imali materijalnu korist baveći se poslovima iz zone sive ekonomije, a njihovi zaštitnici, koji su na vrlo moćnim pozicijama, nisu bili u mogućnosti da ih i dalje štite – kazala јe Pavićević.

Ona јe za v.d. izvršnog direktora izabrana 24. marta 2023, a 16. maja iste godine, poslije završenog konkursa, imenovana јe za direktora na period od četiri godine.

Od dolaska u Željeznicu kao pripravnik 4. januara 1993. godine, prošla јe kroz sve organizacione cjeline koje se bave organizacijom saobraćaja. Prije podјele Željeznice na četiri preduzeća, rukovodila јe Službom vuče vozova, zatim Službom unutrašnje kontrole, a poslije toga bila јe direktor Sektora za lokalni prevoz.

Predsјednik odbora nikad niјe pokazao interesovanje za rad kompaniјe

Kako tvrdi naša sagovornica, novi Odbor direktora ŽPCG, odnosno njegov predsjednik Tripko Draganić, nijednom nije pokazao interesovanje za rad kompaniјe.

– Nismo održali nijedan sastanak na kojem bismo ga upoznala sa procesom rada Društva. U izradi analize moga rada, na osnovu koje su donijeli odluku o mojoj smjeni, nisu učestvovali svi članovi odbora direktora, a članovi koji su učestvovali u izradi analize nisu od mene tražili potrebnu dokumentaciju, iako je u radu odbora direktora uobičajeno da od izvršnog direktora traže sve od dokumentacije što smatraju da im treba dostaviti, već su dokumentaciju tražili, krijući od mene, od mojih prvih saradnika. Mislim da se iz ovoga može izvesti zaključak da je predsjednik odbora direktora, koji je konstantno inicirao moju smjenu, došao sa zadatkom da me razriješi sa mjesta izvršnog direktora bez obzira na postignute rezultate u radu. Postavlja se pitanje da li je zadatak dobio u partiji kojoj pripada, ili od nekih moćnih pojedinaca koji nisu mogli da utiču na rad izvršnog direktora – rekla јe Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:01