sjednica komisije za kontrolu privatizacije oko Kapa, Veselin Pejovic, vlasnik Kapa, vlasnik Uniproma / SJEDNICA KOMISIJE ZA KONTROLU PRIVATIZACIJE OKO KAPA - IVAN PETROVIC-IPE
20/12/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић Абазовићу: Када ћете саопштити ко Вам jе нудио 21 милион еура и како Вам jе пришао таj понуђач

Прекинућу на неко вриjеме комуникациjу са Вама, уз саопштење одлуке коjу сам донио а то jе да Вам се траjно забрањуjе улазак у погоне и све фабрике овог привредног друштва док оно постоjи - наводи Пејовић у саопштењу упућеном потпредсједнику Владе

Власник компаније Унипром, која је и власник КАП-а, Веселин Пеjовић одговорио је потпредсјенику Владе Дритану Абазовићу због његових, како је навео, упорних насртаjа на његово привредно друштво и жеље да му нанесе штету пред домаћом и страном jавношћу, као и код пословних партнера. Пејовићнаводи да у томе дjелимично и успиjева, што је ескалирало jуче са питањем "зашто сам отварао фирме у Великоj Британиjи и помињањем озбиљног пословног човjека и становника европске земље, чиме сте грубо повриjедили морална права поменутог човjека.

- Унипромова производња алуминиjума котира се на берзи, сарађуjе са више од 30 иностраних компаниjа на комерциjалноj основи. Како jе вриjеме посебне међународне пажње - контроле за све финансиjске и робне трансфере изузетно важно, а берза не трпи одлагање у одлучивању понуда-тражња, одлучили смо да послуjемо преко правног и фискалног система Велике Британиjе - наводи Пејовић у саопштењу.

Истиче да заинтересовани партнер за сарадњу подразумиjева и висок ниво пословног кредибилитета. Како привредно друштво из Црне Горе нема инструменте коjима може провjерити о каквом се партнеру ради, наjсигурниjа заштита jе да се трансфери одвиjаjу преко Велике Британиjе.

- Наиме, ако би фирма са неке далеке дестинациjе, из непоузданог и неуређеног пословног амбиjента, исказала заинтересованост за пословање, услов Унипрома jе да се комплетна трансакциjа обавља преко Велике Британиjе, због чега увиjек имамо и регистровану фирму са коjом партнер може да уђе у пословни однос и преко такве „заjедничке“ фирме изврши плаћање и преузимање робе или прими уплату и испоручи робу.

Уколико новорегистроване фирме не би имале промета за годину дана, оне се аутоматски гасе без материjално правних посљедица. Све ово jе Вама добро познато, а у сваком случаjу, због функциjе на коjоj се налазите и апарата коjим управљате, jедноставно jе за провjерити, што Ви не радите, али врло вjешто желите да креирате сумње у jавности и оставите Унипром под хипотеком да jе компаниjа коjа се бави сумњивим пословима и трансакциjама - поручио је Пејовић Абазовићу.

Директор Унипрома наводи да је Милан Секанић пословни човjек са простора екс Jугославиjе коjи 40 година послуjе са своjом фирмом у трговини металима, а са сjедиштем у Лондону. Након уласка у КАП комерциjала фабрике га jе препоручила као jедног од наjтачниjих у пословању са КАП-ом, те су се тако и упознали и наставили изузетну сарадњу.

- Угрожавати морална права овог човjека, коjи има тако дугогодишњу кариjеру, jеднако jе срамно, као и читава ова хаjка коjу водите - каже Пејовић.

За 40 година рада Пејовић је са Унипромом остварио директне ефекте за буџет преко 10 милиjарди, а у читавом пословању праћен је од пословних банака са беспрекорним пориjеклом капитала.

- Никада дужан порез, никада ником зарада ниjе исплаћена осим преко рачуна и плаћеним свим доприносима. А шта сте Ви урадили откако сте дошли на позициjу на коjоj сте данас? Када сте тако велика морална громада, спремна да и становнике Велике Британиjе стављате на мету осуде, молим вас да будете поштени и да дате одговоре грађанима на следећа питања:

Када ћете да престанете да урушавате пословни амбиjент у ЦГ и када ћете престати да наносите штету нашоj  фирми?
Када ћете саопштити ко Вам jе нудио 21 милион еура и како Вам jе пришао таj понуђач сматраjући да за ту циjену може промиjенити Ваш политички став, преко коjе дестинациjе?
О чему сте разговарали са jедним пословним човjеком, значаjним инвеститором у Црноj Гори коjу jе напустио након вашег доласка на функциjу, за вриjеме Вашег боравка у Дубаиjу и на уприличеном састанку унаприjед договореном а одржаном у познатом ресторану тог града?
Како нам jе краj пословне године, а гасимо производњу имамо пуно проблема коjе сами рjешавамо, како са партнерима, тако и запосленим радницима и технолошко-производним линиjама коjе се заустављаjу послије 50 година. Прекинућу на неко вриjеме комуникациjу са Вама, уз саопштење одлуке коjу сам донио а то jе да Вам се траjно забрањуjе улазак у погоне и све фабрике овог привредног друштва док оно постоjи - наводи Пејовић у саопштењу.

На краjу, Пејовић очекуjе да Абазовић саопшти и резултате претрага коjе обављаjу државни органи, на шта их подстакао  и "непрекидно их хушкате у нади да ће пронаћи мањкавости у нашем пословању коjе би оправдали: неистине, инсинуациjе, недоречености и лоше намjере са Ваше стране. Ово jе назапамћен притисак на jедног привредника коjи ниjе забиљежен у историjи jедне земље коjа претендуjе да буде демократска".

- Уколико сте изоставили неки од државних органа и ниjесте га ставили у сврху Ваше злобе, суjете и мржње, преконтролишите да ли су сви окупљени на том задатку и допуните како би Ваш ангажман био цjеловит, са коначном верзиjом коjа ће Вас представити или као кредибилну и истиниту jавну личност или као човjека коjи, као што ми мислимо, подмеће, урушава, наноси штету а заборавља да тиме и самог себе ставља на ниво друштвених вриjедности коjе jе резервисано само за презир. Jа ћу своjа права морална и свака друга права потражити тамо гдjе им jе мjесто, у међународном систему правне заштите - наводи се у Пејовићевом саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:12