/ фото илустрација
19/09/2021 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Очекују пола милиона посјетилаца

Циљ Павиљона Црне Горе на Свјетској изложби Expo у Дубаију је привући што више туриста и квалитетних инвеститора

Павиљон Црне Горе на Свјетској изложби Expo у Дубаију ће, како се процјењује, посјетити пола милиона посјетилаца, саопштила је директорица Павиљона, Милена Пејовић и додала да је циљ привући што више туриста и квалитетних инвеститора из тог дијела свијета.

Пејовић је казала да је цијели тим који ради на припреми учешћа наше државе на Еxпо-у посвећен да анимира што више заинтересованих у Црној Гори, од Владиног и приватног сектора, као и из области туризма, ИЦТ технологија, културе и умјетности, како би се што више квалитетних и талентованих људи и пројеката из Црне Горе представило током изложбе.

- Такође нам је циљ да сваки посјетилац, након посјете павиљону, тражи на интернету више информација о Црној Гори, било да је ријеч о туристичкој понуди, инвестиционом амбијенту или специфичним сегментима које би хтјели да укључимо путем наше презентације- рекла је Пејовић агенцији Mina-business.

Свјетска излозба ће се одржати у Дубаију од 1. октобра до 31. марта наредне године под кровном темом Повезивање умова, стварање будућности која обухвата три подтеме: Могућност, Мобилност и Одрживост.

- Организатор упркос пандемији очекује да ће успјети да привуче 25 милиона посјета током 182 дана трајања изложбе. Ако би правили анализу колики је на претходним Еxпо-има био удио посјетилаца Павиљона Црне Горе од укупног броја, нека скромна пројекција би била макар пола милиона посјетилаца- навела је Пејовић.

Она је казала да припреме иду доста интензивно, али и успјешно.

- Смањили смо излагачку површину у Павиљону, па он, умјесто 400 првобитних, има 200 квадрата у основи. То је подразумијевало да само четири мјесеца прије изложбе радимо измјену пројектне документације- рекла је Пејовић.

Она је додала да је тај процес завршен доста успјешно, иако је буџет смањен за готово милион еура.

- Очекујемо да сљедеће седмице извршимо примопредају од извођача радова и да седам дана прије отварања имамо спреман Павиљон. Имајући у виду да смо прије пар мјесеци кренули у измјену документације, мислим да је то велики успјех- оцијенила је Пејовић.

Павиљон Црне Горе налази се на углу двије променаде у тематском дистрикту Одрживост и биће отворен за посјетиоце 12 сати свакога дана. Има галеријски простор величине 200 метара квадратних у којем ће бити постављена изложба под називом Благословени природом.

Такође, генерални комесар црногорског Павиљона на Expo 2020 Дубаи је принц Никола Петровић Његош, представник потомака династије Петровић Његош и предсједник Фондације Петровћ Његош.

Пејовић је казала да су анагажовали информаторе који су задужени за комуникацију са посјетиоцима.

- Било нам је јако важно да ти људи буду право лице Црне Горе, буду репрезентативни у сваком смислу, да долазе из различитих области и да могу са различитих аспеката да приближе Црну Гору бројним посјетиоцима изложбе- рекла је Пејовић.

Према њеним ријечима, један дио Павиљона биће намијењен за продају производа из Црне Горе.

- Прича о комерцијалном дијелу Павиљона најбоље говори о томе како се овај тим односи према овом пројекту. Од 192 државе учеснице на Еxпо-у, мање од пола се бави комерцијалним активностима, јер то подразумијева доста додатних обавеза- објаснила је Пејовић.

Она је навела да су са скромним буџетом, ако се упореди са осталим земљама учесницама, направили велики подухват, јер ће представити готово 15-ак различитих производа из Црне Горе. Ријеч је о, како је рекла, прехрамбеним и козметичким производима, дизајну, текстилу, умјетничким сувенирима, као и производима за најмлађе.

Пејовић је казала да је свака међународна промоција за нашу земљу важна и релевантна, али учешће на свјетским изложбама је од још већег значаја.

- Често се међународне промоције, било да је ријеч о сајмовима или бијеналима умјетности фокусирају на једну тему, односно једну област, док Еxпо подразумијева скуп пословне, туристичке промоције и умјетничке презентације. Представљате најбоље што имате из различитих области, стога није упитно да ли се треба представити или не, већ са колико тих области ћете се представити да би било релевантно у тако конкурентном окружењу у којем се уз вас представља још 191 држава свијета- објаснила је Пејовић.

Она сматра да је неспоран значај учешћа Црне Горе на Еxпо-у, посебно имајући у виду да је то прва свјетска изложба у 170-огодишњој историји свјетских изложби која се организује на простору цијеле Африке, Блиског Истока и Јужне Азије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:31