/ - Срђан Пејовић
13/10/2021 u 09:55 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Анализа газдовања шумама показује забрињавајуће лоше резултате

Анализирано је 70 посебних основа газдовања шумама, односно програма газдовања шумама за газдинске јединице

Урађена анализа остварења програма газдовања шумама за период 2001.-2020., коју је спровео директор Срђан Пејовић, показује забрињавајуће лоше резултате. 

Како је саопштено, анализирано је 70 посебних основа газдовања шумама, односно програма газдовања шумама за газдинске јединице. Анлизом су обухваћени програми газдовања шумама за газдинске јединице чији је период важења почињао 2001. године и касније, а који су по истеку важности поново урађени и дата на њих сагласност до краја августа 2021. године.

- План гајења шума у укупном износу остварен је 27 одсто. Његе младих шума (њега младика, њега густика и проредама у млађем летвењаку) потпуно су запостављене: од планираних 3971 ха остварено је свега 52 ха!  Пошумљавање голети и пожаришта као и попуњавање природног подмлатка и култура реализовано је са 56 одсто, али је успјех пошумљавања односно пријема садница катастрофалан, што је констатовано и у претходно медијима достављеној анализи пошумљавања од 2001-2020. године. План сјеча остварен је са 62 одсто, а план изградње шумских путева 27 одсто, конкретно – од планираних 322км тврдог шумског пута остварено је свега 86км- навео је Пејовић.

Како је навео, програми газдовања шумама планирани плановима за газдинске јединице у периоду од 2001-2020 године забрињавајуће лоше су остваривани, поготово планови гајења шума. Шуме су практично експлоатисане, а радови на обнови и њези шума су запостављени као и улагања у изградњу и одржавање шумских путева.

Пејовић је јуче ненајављено обишао један дио терена газдинске јединице “Маочница” због сагледавања проблема који су се појавили при спровођењу уговора за продају дрвета на пању, а везано за пробијање влака и надознаку санитара. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:21