Spajić i Abazović / - DAN
27/11/2023 u 11:13 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PES i URA se međusobno optužuјu: Prebacuјu odgovornost zbog poskupljenja struјe

Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu, ističu iz PES-a

Vlada ne utiče na cijenu električne energije. Dobro je poznato da su EPCG i operatori prenosnog i distributivnog sistema činioci od značaja za definisanje cijena, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

– Procedura je vrlo jasna. CEDIS i CGES su pod kontrolom REGAGEN-a i zakonska obaveza pomenutih kompanija je da se obrate Regulatornoj agenciji, koja im propisuje dozvoljeni prihod, a na bazi zahtjeva koji kompanije podnose i obrazlažu – podsјećaјu iz PES-a.

Oni podsjećaju i da regulatorno dozvoljeni prihod pokriva troškove poslovanja kompanije, amortizacije i povrata kapitala.

– CEDIS se obratio REGAGEN-u još u septembru, u mjesecu tokom kojeg je premijer bio predsjednik URA, da im se poveća iznos dozvoljenog prihoda. Drugim riječima, u periodu vladavine URA započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije. Apsolutno smo uvjereni u profesionalnost REGAGEN-a i njihova ocjena je da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje – saopštili su iz PES-a.

Iz PES-a ističu da ne treba prejudicirati odluku CEDIS-a.

– Drugi važan subjekat je EPCG. Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu. Iako je država vlasnik EPCG, nema pravo da utiče na tržišno poslovanje bilo koje kompanije i ugrožava njenu profitabilnost – ukazali su iz PES-a.

Poručuјu da će uraditi sve da bilo kakav scenario u vezi sa potencijalnim poskupljenjem struje ne ugrozi građane.

Iz GP URA su saopštili da ukoliko јedan od prvih poteza vlade Milojka Spajića bude povećanje cijene struje, to će biti klasična prevara građana.

– Možda u Pokretu Evropa sad misle da se povećanje cijene struje desilo onog istog septembra kada i bankrot Crne Gore, ali istina je samo jedna. Uprkos neviđenoj ekonomskoj krizi, inflaciji, skoku cijene električne energije svuda u svijetu i brojnim posljedicama korona krize, vlada Dritana Abazovića cijenu električne energije nije uvećala ni za jedan jedini cent – navodi se u reagovanju GP URA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 04:38