Miloš Pižurica / - FOTO: POKRET EVROPA SAD
01/08/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pižurica: Niko neće zaustaviti uvećanje plata u Crnoj Gori

Biće uvećane i plate i penzije i životni standard. Nema prepreka za ovu Vladu koja dokazuje da može i više i bolje od svih do sada, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica.

Inflacija u Crnoj Gori od 2020. do 2024. je prosječna u odnosu i na region, razvijenije i manje razvijene zemlje EU, kazao je.

- U uslovima globalne inflacije i ekonomske krize, imamo povećanje plata i penzija u Crnoj Gori, što je nezabilježeno i u regionu i EU - istakao je Pižurica.

Koliko samo treba da je neko uplašen za politički opstanak pa da upravo oni koji su smatrali da je za život u Crnoj Gori dovoljno 222 eura sada zamjeraju koliko će iznositi povećanja na plate. Znači, plate će biti povećane - ne smanjene, kao što su upravo ovi "dušebrižnici" radili preko 30 godina, kazao je Pižurica.

Dodaje da ostaju samo isprazne priče koje demantuju svakodnevno, isključivo rezultatima, likvidnom državnom kasom, suficitom, investicijama i unaprijeđenim životnim standardom.

- Realizujemo do kraja program Evropa Sad 2 i kao kule od karata padaju u vodu zlonamjerne prognoze da će doći do Grčkog scenarija, dešava se sve suprotno od toga - kazao je.

Nema uvećanja PDV-a ili bilo kojeg drugog nameta, a na štetu našeg naroda, dodao je.

- Zato nije ni čudo da su ovakve prognoze davali ljudi koji su povećavali PDV sa 17 na 19% samo da bi vratili "burazerski" dogovor Đukanović – Deripaska. Tako su i 2018. godine nastavili još jačim tempoma i sa 19 povećali PDV na 21% i bez imalo brige o građanima - smanjili plate za 6%  i vrhunac svega, uz sve to, povećali su cijenu struje - naveo je Pižurica.

Očekivana je ovolika ljutnja i ogorčenje, raznorazne insinuacije, neistine, vapaji, kako bi zaustavili temeljne ekonomske reforme. Gube mehanizme ucjena i strahovlade, raznoraznih manipulacija i svega što su radili, jer ne znaju za bilo koji drugi način punjenja budžeta osim da zavuku ruku u džep građana. Nikada više takva Vlada, nikada više Crna Gora na ivici održivosti i siromaštva, kazao je.

Broјne kritike na račun Fiskalne strategiјe: Neće svi visokoškolci imati minimalnu platu od 800 eura

Podsjetio je da je, minimalna neto zarada u periodu 2024, u odnosu na 2020. godinu porasla 102,7% (sa 222€ na 450€), dok je inflacija u ovom periodu kumulativno porasla 31,4%. To znači da je minimalna neto zarada porasla za 54,2% više od inflacije.

U isto vrijeme, kako je pojasnio, minimalna penzija je porasla 206,1%, sa 147€ na 450€, što znači da je minimalna penzija porasla 132,9% više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020. Suficit budžeta dokazuje koliko je besmislena teza opozicije o ugroženosti javnih finansija.

- Naša Vlada čini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice inflacije. Ograničavamo marže na osnovne životne namirnice u trgovinskim lancima, kako bismo smanjili cijene i olakšali teret našim građanima. Radimo na tome da privučemo strane trgovinske lance kako bi stvorili zdraviju konkurenciju i spriječili potencijalno oligopolističko formiranje cijena - navodi Pižurica.

Zato, kako je kazao, Fiskalna strategija nije i ne može biti uzrok inflacije u Crnoj Gori. Niti je inflacija rasla zbog implementacije programa ES1 niti će rasti zbog impelmentacije programa ES2. 

- Želim da postavim jednostavno pitanje svima koji ovo insinuiraju, da li bi smanjenjem plata trgovački lanci smanjili cijene u svojim objektima - upitao je Pižurica.

Budućnost Crne Gore vidimo u ekonomskom blagostanju i niko nas ne može zaustaviti da dođemo do tog cilja.Evropa Sad 2 – vrijeme je, poručio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:17