Photo by Karim MANJRA on Unsplash, ilustracija
12/07/2021 u 10:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

ПКЦГ: Произвођачи указују да је повећање цијена хљеба неминовност

На сједници је такође констатовано да се цијене хљеба формирају слободно од августа 2001. године, и од тада сваки произвођач самостално дефинише сопствену политику цијена

Повећање цијена хљеба неминовност која захтијева темељно преиспитивање пословних политика произвођача, те разумијевање и подршку трговаца, саопштено је из Pривредне коморе Црне горе.

Ово је оцијењено на првој сједници Групације произвођача пекарских производа, формиране у оквиру Одбора удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије Привредне коморе Црне Горе.

За предсједника Групације изабран је Радивоје Бакић, директор Инпека, а за замјеника предсједника Веско Николић, директор Унипром пекаре из Никшића.

Привредници су оцијенили да су дугогодишњи проблеми у пекарској индустрији настали првенствено као посљедица ниске цијене основне врсте хљеба, која чини око 70% укупне производње пекарских производа. 

-Просјечна цијена основне врсте хљеба од 0,37 еура са ПДВ-ом, по којој га пекаре продају трговцима, датира из априла 2019. године, а у међувремену је дошло до значајног раста цијена енергената, брашна и осталих репроматеријала. У малопродајним објектима цијена овог хљеба износи 0,50 еура. Чињеница је да се поврат непродатог хљеба врши сваки дан, те га пекаре морају продавати по знатно нижим цијенама или уништавати- наводе у саопштењу.

Додају да у 2020. години овај сектор је имао губитак прихода од преко 11 милиона еура, што је последица недостатка туристичке тражње због пандемије, пораста цијена сировина и осталих инпута потребних за производњу, као и увођења нерадне недјеље.

-Само у периоду од маја 2020. до маја 2021.године дошло је до повећања цијене пшенице са 17 на 22 динара што је условило повећање цијене брашна. Уље је поскупило 124%, шећер 57%, амбалажа, фолија 60%, адитиви, смјесе и остале компоненте висе од 40%, лож уље 35%, а гориво са 1,03 на 1,21 еура, што је све заједно утицало на повећање трошкова. Нерадна недеља је такође донијела проблеме индустријским пекарима које производе углавном пласирају кроз трговачке објекте. У 2020. години трговине, па тиме ни индустријске пекаре нису радиле чак 65 дана, што је утицало на остварене резултата у сектору пекарске индустрије. Хљеб је производ који се углавном конзумира у свјежем стању и потрошачи се опредјељују за куповину свјежега хљеба недељом у малим пекарама.Финансијска ситуација у којој се налазе индустријске пекаре је тешка. Оне немају могућност редовног измиривања обавеза према добављачима и радницима и принуђени су да потребене сировине и репроматеријал набављају путем компензација, што производе чини много скупљим него када се набављају директно од произвођача-саопштили су.

На сједници је такође констатовано да се цијене хљеба формирају слободно од августа 2001. године, и од тада сваки произвођач самостално дефинише сопствену политику цијена, која треба да омогући позитивно пословање и редовно измиривање обавеза према запосленима и држави.

-И поред тога, произвођачи пекарских производа су увијек у дилеми када морају повећати цијену основне врсте хљеба. Међутим, значајан пораст цијена свих инпута упућује на неоходност повећања цијена овог производа, јер ће у супротном доћи до престанка рада поједних субјеката због неодрживе цијене од 0,37 еура по векни-наводе они.

На сједници је такође било ријечи о измјенама Закона о акцизама из јула 2017. године које се односе на право повраћаја дијела плаћене акцизе на гасна уља коришћена као моторно гориво за индустријске и комерцијалне сврхе. Наиме, пекаре које користе то гориво су измјенама начина обрачуна повраћаја акциза доведене у неповољнији положај од других пекара. Стога је потребно поново покренути иницијативу за измјену Закона о акцизама у смислу да се повраћај дијела плаћене акцизе на гасна уља за правна лица која се баве производњом прехрамбених производа везује за стварни утрошак енергента, а не за укупан приход. Такође, због увођења плинских инсталација у погоне неопходно је допунити Закон како би се и у овом случају омогућио поврат акцизе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 14:46