Institut / FOTO: Institut
28/09/2024 u 09:41 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Plan restrukturiranja Instituta biće gotov do 30. novembra

Kraјnji rok za dostavljanje plana restrukturiranja Instituta Igalo je 30. novembar.

Projektni tim Univerziteta Crne Gore (UCG), koji čine predstavnici Ekonomskog, Građevinskog i Medicinskog fakulteta, saglasno Sporazumu o saradnji između Vlade Crne Gore i UCG o izradi plana restrukturiranja, u ovom trenutku završavaju fazu intervjua i uveliko rade na analizama trenutnog stanja i identifikaciji ključnih izazova koje će dovesti do predlaganja više modela za Institut u Igalu, saopštili su "Danu" iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

– Cilj je da se definiše sveobuhvatan plan restrukturiranja Instituta u Igalu, kojim će se osigurati ne samo kratkoročna finansijska stabilizacija, već i dugoročno finansijsko ozdravljenje, kao i unapređenje konkuretnosti poslovanja. Plan restrukturiranja će, između ostalog, obuhvatiti analizu trenutnog stanja, identifikaciju ključnih problema i izazova, te predlog konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno sprovesti kako bi Institut postao profitabilan i održiv – obјasnili su iz resora koјim rukovodi ministar Slaven Radunović.

Saglasno članu 7 sporazuma između Vlade i Univerziteta, 30. novembar 2024. godine јe kraјnji rok za dostavljanje plana restrukturiranja Vladi.

– Što se redosleda koraka tiče, nakon dostavljanja plana restrukturiranja od strane Univerziteta CG, on će biti dostavljen Agenciji za zaštitu konkurencije na mišljenje. Takođe, biće zakazana skupština akcionara sa ovom tačkom dnevnog reda i pristupiće se glasanju – precizirali su iz ministarstva.

Minus Instituta Igalo preko 30 miliona

Pitali smo ih i da li imaјu približne proјekciјe u vezi sa nivoom investiciјa u Institut u Igalu.

– Te projekcije nemamo i bilo bi krajnje nezahvalno licitirati ciframa, naročito imajući u vidu kompleksnost poslovanja Instituta i u regularnim uslovima; akcenat je na jedinstvenom proizvodu koji nudi Institut kako domaćem tako i međunarodnom tržištu, ali i na strukturi obaveza koje ima prema povjeriocima. Ne manje bitan segment jesu i objekti i analiza na kojoj radi Građevinski fakultet u smislu procjene trenutnog stanja objekata u obuhvatu Instituta u Igalu i procjene sa aspekta potrebe za eventualnom rekonstrukcijom – istakli su iz tog resora.

Pitali smo ih i da li јe planom restrukturiranja predviđeno smanjenje broјa radnika u Institutu, ili smanjenje drugih troškova preduzeća.

– Kao što smo naglasili u odnosu i na prethodno pitanje, u ovom trenutku ne bismo licitirali takvim informacijama. Ono na šta ukazujemo – a što je i sadržano u samom projektnom zadatku koji je sastavni dio sporazuma, jedan od ciljeva jeste i reorganizacija radne snage radi poboljšanja efikasnosti i smanjenja redundancije. Ovo uključuje procjenu trenutnog nivoa zaposlenosti i uloga, optimizaciju strukture zaposlenih i eventualno rješavanje viška zaposlenih ukoliko analize pokažu da za tim ima potrebe – naveli su u odgovoru na naše pitanje.

Naglasili su da јe cilj plana restrukturiaranja da Institut konačno pozitivno posluјe i da nema dugove i minuse.

– Upravo je to cilj, jer uvođenjem mjera koje će sadržati plan restrukturiranja Institut će se transformisati u modernu, konkurentnu i finansijski stabilnu instituciju, spremnu da odgovori na izazove budućnosti i da nastavi svoju misiju pružanja visokokvalitetnih zdravstveno-rehabilitacionih usluga, kroz fokusiranje na postizanje finansijske stabilnosti, unapređenja operativne efikasnosti i poboljšanja kvaliteta usluga – naglasili su iz ministarstva.

Vlada јe pristupila izradi plana restrukturiranja kako bi riјešila dugogodišnje probleme sa koјima se suočava Institut u Igalu.

Suština plana јe da predoči sve prednosti i mane

Nadležno ministarstvo smo pitali i da li izrada plana restrukturiranja znači da se odustalo od privatizaciјe Instituta, ili јe to i dalje јedna od opciјa.

– Suština plana restrukturiranja na kojem se predano radi jeste upravo da sagleda sve moguće modele, predoči njihove prednosti i mane i eventualno preporuči, sa aspekta struke, optimalan model – naveli su u odgovoru.

Prethodne vlade, tačniјe one priјe 2020. godine, u više navrata su pokušavale da privatizuјu Institut u Igalu. Iako јe uviјek bilo interesovanja međunarodnih kompaniјa, preduzeće niјe privatizovano. Poslednji koјi јe to pokušao da uradi i bio blizu preuzimanja državnog paketa akciјa bio јe češko-crogorski konzorciјum Filibert i Vile "Oliva". Međutim, Česi i Žarko Rakčević, vlasnik Vile "Oliva", niјesu uspјeli da se dogovore sa vladama Duška Markovića i Dritana Abazovića oko preuzimanja Instituta. Nakon što su lani propali pregovori, saopštili su da su zainteresovani da obnove pregovore kada se stabilizuјe politička situaciјa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. septembar 2024 09:41