/ - FOTO: IVAN PETROVIć IPE, ŠTRAJK RADNIKA POšTE
02/10/2023 u 08:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Štrajk radnika Pošte: Traže veće plate

Najmasovnije okupljanje biće u glavnim poštama u svim gradovima, a u Podgorici će okupljanje biti ispred Pošte u Ulici slobode gdje će se okupiti radnici iz Podgorice, Tuzi i Zete

Radnici Pošte Crne Gore, odnosno članovi Jedinstvenog sindikata, započeli su danas generalni štrajk izražavajući svoje odlučno zalaganje za poboljšanje radnih uslova.

Ova odluka je rezultat dugotrajnih pregovora između sindikata i uprave, koji nisu uspjeli postići zadovoljavajući dogovor. Radnici ističu ključne tačke koje zahtijevaju promjene, uključujući povećanje plata, unapređenje radnog okruženja i druge ključne beneficije.

image
- FOTO: IVAN PETROVIć IPE, ŠTRAJK RADNIKA POšTE

Najmasovnije okupljanje biće u glavnim poštama u svim gradovima, a u Podgorici se radnici okupljaju ispred Pošte u Ulici slobode gdje su se okupiti zaposleni iz Tuzi i Zete.

image
- - FOTO: IVAN PETROVIć IPE, ŠTRAJK RADNIKA POšTE

Ipred nikšićke Nove pošte, okupilo se oko dvadesetak radnika koji navode da su zbog loših finansijskih i bezbjednosnih uslova jedinstveni u svojim zahtjevima.

U ime radnika obratio se Ivan Dendić, koji navodi da od pisljednjeg protesta upozorenja prije deset dana pomaka nema.

- Niko se nije oglasavao na naše zahtjeve koji obuhvataju povećanja zarada od 30 posto, kao sto je u regionu, uvećanje otpremnina, dobijanje statusa poštara radnika koji rade preko agencija i dobijanje statusa službenog lica s obzirom na rizik koji imamo u ovom poslu kako bi imali beneficirani radni staž, što nam je odavno obećano. Nezamislivo je vidjeti starog čovjeka od 50-60 godina sa torbom da ide po terenu. Na ovu inflaciju, plate su nam zaista očajne a svi znamo da u zadnjih 10 godina nisu povećane. Ovi nema veze sa politikom, u pitanju je borba za opstanak - kaze Dendić.

Očekuju odgovor od menadžmenta, a ubuduće, Dendić navodi, podrzaće odluku strajkačkog Odbora jedinstvenog Sindikata.

image

Štrajk u Nikšiću

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć


Podsjećamo, pregovori dvaju sindikata sa upravom Pošte o povećanju zarada prošle sedmice nisu dali rezultate. Jedinstveni sindikat je tražio povećanje zarada od 30 odsto za zaposlene bez članova uprave, dok je Novi sindikat tražio povišicu od 20 odsto za sve uključujući i menadžment. Zaposlenima zarade nisu povećavane 12 godina, a prosječna zarada šalterskih radnika i poštara je oko 540 eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:36