Martin Kupka u posjeti Crnoj Gori / - HTTPS://CT24.CESKATELEVIZE.CZ/
27/05/2024 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počinje peto zasijedanje Mješovite međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Češke

Povodom državne posjete ministra saobraćaja Češke Republike Martina Kupke sa vladinom i privrednom delegacijom u Crnoj Gori 27. i 28. maja 2024. godine, u Podgorici će se održati i peti sastanak Mješovite međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Češke.

Predstavnici ministarstava vlada obje zemlje pregovaraće o čitavom nizu oblasti za razvoj međusobnih odnosa, od saobraćaja, industrije i trgovine, preko zaštite životne sredine i poljoprivrede do odbrane.

Prvi češko – crnogorski biznis forum održaće se 27. maja i na njemu će se više od dvadeset čeških kompanija sastati sa crnogorskim partnerima, kojima će prezentovati svoja iskustva prvenstveno u oblastima pripreme, planiranja i izgradnje željezničke i putne infrastrukture, sigurnosti, modernih transportnih sistema, digitalizacije i inovacije, ali i u oblasti životne sredine, vodoprivrede i odbrane. Privredne komore će predstaviti investicione mogućnosti obje zemlje.

Češka čvrsto podržava Crnu Goru u njenom procesu integracije u EU i vidi veliki potencijal za poslovnu saradnju u "conectivity" oblasti, odnosno transportu, logistici, savremenim tehnologijama i inovacijama i sektoru bezbjednosti. Poslednje a ništa manje važno, pružanje "know-how" u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja (BESIP), pametne mobilnosti, smart cities ili dekarbonizacija gradskog saobraćaja.

Mješovitu međuvladinu komisiju za ekonomsku saradnju i biznis forum svečano će otvoriti potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Nik Gjelošaj, ministar saobraćaja Češke Republike Martin Kupka, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović i čelnici privrednih komora obje zemlje Pavle Radovanović i Radek Jakubský. Osim političke i bezbjednosne podrške, Češka želi da istakne značaj događaja za startovanje dublje ekonomske saradnje dvije države i uključivanje čeških kompanija u ključne infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. Održaće se niz poslovnih aktivnosti i informativnih seminara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 12:31