фото: Приватна архива / - фото: Приватна архива
16/03/2022 u 09:14 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољопривредним произвођачима из Бара представљен је Агробуџет за 2022. годину.

Самостална савјетница за маслинарство у Министарству пољопривреде, мр Дубравка Радуловић истакла је да су сва плаћања у овој години повећана за 10 до 20 одсто, зависно од мјере

Самостални савјетник за сточарство у Министарству пољопривреде Енис Ђокај је истакао да је Агробуџет за 2022. годину већи у односу на прошлу годину и износи 50,9 милиона еура.

- Углавном је свака мјера повећана у односу на прошлогодишњу подршку. Што се тиче премија и директних плаћања у сточарској производњи, имамо случај да је премија износила 75, а сад је повећана на 85 еура, а за приплодне овце и козе са девет на 10 еура, укључујући и грла испод минимума - навео је он.

Како је истакао, у овој години је новина систем ’крава-теле’, искључиво товне расе.

 - Подршка је 130 еура, максимално до 100 грла. Оно што је интересантно, а што сточари не користе у најбољољ могућој мјери, јесте подршка развоју тржишне производње млијека. Основна премија по литру повећана је са 0,05 еура по литру на 0,08 еура. Уз то, постоји подршка преради млијека на газдинству, и она је са 0,06 еура по литру прерађеног млијека повећана на 0,08. Исплата се врши два пута годишње, уз двије анализе, за производе чији је узорак одговарајућег квалитета-објаснио је Ђокај.

На констатацију да мало људи са подручја барске општине користи ову мјеру, наш саговорник је одговорио да се заинтересовани сточари увијек могу обратити Савјетодавној служби за област сточарства у Бару.

- Уколико сточарима треба боља информација у односу на ову мјеру, а наравно и за друге мјере, ту је Савјетодавна служба у Бару. Мислим да је ова мјера добра и да утиче на повећање додатне вриједности самог газдинства - истакао је он.

Самостална савјетница за маслинарство у Министарству пољопривреде, мр Дубравка Радуловић истакла је да су сва плаћања у овој години повећана за 10 до 20 одсто, зависно од мјере.

image

фото: Приватна архива

- фото: Приватна архива

- Јавни позиви су у завршној фази израде, биће објављени у току сљедеће недјеље. Оно што можемо да кажемо да су директна плаћања повећана са 220 на 250 еура, остао је услов да је минимална површина 0,3 хектара. Додатних 10 еура имају корисници млађи од 40 година. Неопходно је да се пољопривредни произвођачи региструју у Регистру пољопривредних газдинстава, уколико то већ нису учинили, јер је то један од услова за све јавне позиве. Вас би можда интересовала подршка за развој виноградарства, која је, као и претходних година, предвиђена за заснивање нових винограда, набавку потпорних елемената, система за наводњавање. Новина је то што је подршка повећана за 10 одсто. Дакле, није више 50 одсто, већ 60 одсто и плус додатних 10 одсто за подносиоце захтјева који обављају пољопривредну дјелатност као једино или главно занимање - казала је Радуловић.

- Када је подршка воћарству у питању, она је остала мање-више иста као прошле године: подизање нових засада, набавка система за наводњавање, потпорних стубова, агротекстила, тунели за јагоде итд.

Оно што је новина, јесте да је подршка повећана са 50 на 60 одсто, док је за противградне мреже подршка 80 одсто-објашњава наша саговорница.

Агробуџет предвиђа да када је маслинарство у питању, као и претходних година, подршку за засад, односно подизање нових засада, док ће подршка за ревитализацију старих засада бити повећана.

- Такође, имамо подршку за набавку система за наводњавање, управљање биљним отпадом, подршку за изградњу подзида у засадима, ради спрјечавања ерозије. И она ће ове године, надам се, бити повећана. Јавни позиви још увијек нису расписани, па ћемо тачне детаље знати у току сљедеће недјеље - казала је Радуловић.

Она је додала да је у Бару и Улцињу увијек било највише интересовања за ову мјеру, јер су претходних година људи јако пуно ревитализовали своје маслињаке и урадили подзиде.

 - Код нас су стари маслињаци и ове двије компоненте из мјере су њима увијек интересантне. Јако је популарна и добра мјера припрема земљишта за садњу маслина на некориштеном земљишту, које није било пољопривредно-каменитом, до тада необрађиваном, које треба да се приведе намјени, да се обради и да се на њему засаде маслињаци - казала је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:50