Varhelji predstavlja plan prosirenja / KRISTINA POPA - LAZAR RUZIC
22/10/2021 u 17:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: У Херцег Новом се спроводе пројекти вриједни 17 милиона еура

Како је саопштено, Попа је посјетила Пливачки и ватерполо клуб "Јадран"

Локална самоуправа, институције и организације у Херцег Новом спроводе 16 прекограничних пројеката које финансира Европска унија (ЕУ), вриједних више од 17 милиона еура, казала је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа.

 - Путем ових пројеката, ЕУ помаже у стварању нових прилика у туризму, подржава домаћу привреду, развој лучке инфраструктуре, заштиту природне и културне баштине, промоцију енергетске ефикасности и изградњу отпорности на природне непогоде - рекла је Попа.

Из ЕУ Инфро центра, саопштено је да је Попа данас боравила у првој званичној посјети Херцег Новом, током које је са представницима градске управе и корисницима пројеката разговарала о актуелној подршци ЕУ и будућим потребама развоја локалне заједнице.

Како је саопштено, Попа је посјетила Пливачки и ватерполо клуб "Јадран".

Она је оцијенила да Херцег Нови има пуно разлога да буде поносан на тај спортски клуб, који није само дом изузетних спортиста, већ и веома успјешан корисник више пројеката које финансира ЕУ и који су дали допринос регионалној културној размјени и заштити животне средине.

У саопштењу се наводи да је Попа посјетила и Кућу Ива Андрића у Херцег Новом, која је реновирана уз подршку ЕУ, у склопу прекограничног пројекта вриједног преко милион еура.

 - То је прекрасно мјесто, које у великој мјери доприноси културном животу града - оцијенила је Попа.

Због проналажења трајног и одрживог рјешења за смјештај 36 најугроженијих избјегличких породица које бораве у колективним или привременим смјештајима у Херцег Новом, ЕУ је обзебиједила више од милион ЕУР за куповину станова, од чега је до сада купљено 25 станова, чији су се станари већ уселили, док је куповина преосталих 11 станова у току.

Попа је истакла да им је задовољство да сарађују са локалном заједницом у пружању подршке онима којима је најпотребнија.

 - Херцег Нови је једна од најотворенијих заједница у Црној Гори за прихват расељених лица из региона. Људи из овог града су јасно показали да имају велико срце и спремност да у тешким временима помогну онима којима је помоћ најпотребнија - навела је Попа.

У Херцег Новом, ЕУ такође подржава настојања локалних организација да се изборе са проблемом насиља у породици, да афирмишу права жена и родну равноправност, као и да унаприједе сервисе доступне ђеци са посебним потребама.

Попа је казала да ови пројекти дају стваран допринос локалној заједници, доносећи конкретне користи у погледу квалитета живота локалног становништва, а нарочито оних којих који су посебно угрожени.

- Наставићемо да подржавамо напоре грађана Херцег Новог да у овом предивном приморском граду изграде бољу и просперитетнију будућност - закључила је Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:59