Privredni sud / Dan
25/10/2024 u 22:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poreski dug „Vektra Boke” ostaje milion eura

Zaključnim ročištem održanim u Privrednom sudu juče je okončan spor između Poreske uprave i kompanije "Vektra Boka" o uvođenju stečaja u tu kompaniju zbog poreskog duga.

Sudija u ovom sporu, koji je pokrenut 20. aprila 2021. godine, Nemanja Popović, odbio je na zaključnom ročištu predlog Poreske uprave, koju je zastupala Anka Medojević, da se u stečajni postupak uvrsti predlog stečajnog dužnika podnesen 10. septembra kojim je traženo da se poreski dug "Vektra Boke" uveća.

Time je sudija ostao pri inicijalnom zahtjevu stečajnog dužnika, Poreske uprave, iz aprila 2021. godine, da je "Vektra Boka" Dragana Brkovića dužna da na ime poreskih obaveza plati milion eura.

Sudija je odbio i predlog zastupnika tužene strane u sporu, advokata Nemanje Radovića, da se kao neosnovani odbace svi zahtjevi Poreske uprave o uvođenju stečaja u hercegnovsku kompaniju nastalu kupovinom HTP "Boka" 2007. godine.

Odbačen je i predlog zastupnika "Vektra Boke" da se privremena stečajna upravnica tog preduzeća Svetlana Vukašinović izuzme iz spora, jer nije bila prisutna na jučerašnjem ročištu i nije priložila izvještaj.

Prethodno ročište u ovom sporu, održano polovinom septembra, odloženo je nakon što je Poreska uprava dostavila dopunu potraživanja poreskog zaduženja "Vektre Boka" na pet miliona.

Spor koji traje više od tri godine pred Privrednim sudom oko ponovnog stečaja u "Vektri Boka" pokrenut je na zahtjev Poreske uprave, koja tvrdi da ta kompaniјa Dragana Brkovića ne poštuje plan reorganizacije.

Kupovina akcije i smjena Brkovića

Proljetos je kompanija Danila Matijaševića Ellena group kupila 33 odsto akcija preduzeća "Vektra Boke" za 350.000 eura. Nakon transakcije koja je sprovedena na Montenegroberzi, toj kompaniji je ostalo 59 akcija.

Akcijski paket je prodat po 0,04 eura po akciji, a transakcija je završena prvog dana trgovine.

Ellena group postala je vlasnik trećine "Vektra Boka" zbog neizmirenog duga kompanije "Vektra investmentsa", druge Brkovićeve kompanije.

Zbog prodaje 33 odsto akcija "Vektra Boke", pobunio se jedan broj bivših radnika te kompanije, koji tvrde da po ugovoru o kupovini HTP "Boka" niko nema pravo da rasprodaje imovinu tog preduzeća.

U namjeri da spriječi uvođenje stečaja, Matijašević je u junu inicirao vanrednu skupštinu akcionara kompanije, kada su iz odbora direktora smijenjeni Dragan i Bojan Brković, kao i član uprave Milić Popović, a imenovani Radovan Samardžić, Vladimir Čović i Matijašević.

Pored novih članova odbora direktora, skupštini su prisustvovali i stečajni upravnik "Vektra Boke" Radojica Grba, sekretar firme Ranko Grbavac i advokat Ellena group Nemanja Radović.

Zaključnim ročištem napravljen je korak naprijed u razjašnjenju jednog od najnakaradnijih slučajeva privatizacije u Crnoj Gori.

Nekadašnji vlasnik Dragan Brković, njegov sin Bojan Brković i bivši član uprave Milić Popović su prije više od dvije godine dva mjeseca proveli u pritvoru zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlašćenja i prali novac.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je početkom ove godine podiglo optužnicu protiv njih zbog sumnje da su protivpravno raspolagali sa pet miliona eura.

Odgođeno uvođenje stečaja: "Vektra Boka" duguje za porez preko pet miliona

"Vektra Montenegro" Dragana Brkovića kupila je državni paket HTP "Boke" za 22 miliona, uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 miliona. Brković јe veliki dio imovine založio za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova, a veliki dio imovine u međuvremenu je rasprodat ili zaplijenjen.

Rјešenje suda biće naknadno dostavljeno stranama u sporu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 22:04