Predsjednica PKCG u Izmiru / - FOTO: PKCG
05/06/2024 u 08:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica PKCG u Izmiru: Povećati trgovinsku razmjenu i investicije

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić učestvovala je u radu konferencije posvećene trgovinskim i investicionim prilikama u našoj zemlji, koju je organizovala Privredna komora turske regije Izmir.

Cilj skupa bio je da se osnaži trgovinska saradnja između dvije države i informišu privrednici Izmira o mogućnostima za investiranje i uspostavljanje partnerstva sa kompanijama iz Crne Gore, saopšteno je iz PKCG.

Drakić je izrazila uvjerenje da će događaj doprinijeti povezivanju poslovnih zajednica, povećanju trgovinske razmjene i investicija iz Turske. Kazala je da posebno cijeni interesovanje Komore Izmira i inicijativu za saradnju i još sadržajnijim ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Podsjetila je da krovna asocijacija crnogorskih privrednika veoma dobro sarađuje sa Ambasadom Turske u Crnoj Gori, Unijom privrednih komora Turske, i drugim asocijacijama, što rezultira čestim organizovanjem susreta predstavnika biznisa, kao i učešćem naših privrednika na turskim sajmovima.

“Značajnim smatram i otvaranje Turske privredne komore u Crnoj Gori, sa kojom smo početkom godine potpisali Memorandum o saradnji u cilju olakšavanja trgovine između dvije države, realizacije investicija, pružanja podrške preduzećima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanja zajedničkih ulaganja i strateških partnerstava između kompanija, te doprinosa razvoju povoljnog poslovnog ambijenta u našim državama”, rekla je Drakić.

Ona ističe da su strane direktne investicije važan pokretač i nosilac razvoja crnogorske ekonomije, te da je od 2006. godine njihov ukupan priliv iz više od 126 zemalja iznosio 14 milijardi, odnosno oko 1.200 eura godišnje po stanovniku.

Poslovni forum s Češkom: Ulaganje u Crnu Goru je investicija u budućnost EU

Turski privrednici prepoznali Crnu Goru kao atraktivnu investicionu destinaciju. Posebno od učlanjenja u NATO, Crna Gora postaje popularna destinacija za ulaganja i pokretanje biznisa, a prema zvaničnim podacima, u prošloj godini, od ukupnog broja stranih kompanija više od četvtine, je u vlasništvu turskih biznismena. Ukupne investicije iz Turske od 2018. do 2023. godine iznosile su 312 miliona eura, a najveći priliv ostvaren je u protekloj godini u iznosu od 85,3 miliona eura.

Drakić je apostrofirala veliki potencijal za nova ulaganja širom Crne Gore.

“Investicije u proizvodne sektore doprinijeće ujedno i povećanju otpornosti naše ekonomije na sve ćešće krize. Pored turizma, najveću šansu za rast i razvoj predstavljaju energetika i ulaganja u zelenu energiju, dok poljoprivreda i prehrambena industrija postaju sve interesantnije za ulaganje, posebno zbog mogućnosti plasmana proizvoda na kućnom pragu, odnosno kroz turističku privredu”, rekla je ona, ističući infrastrukturu, ICT, drvopreradu i druge sektore jednako primamljivim za strani kapital.

Drakić zaključuje da sve navedeno potvrđuje da postoji prostor za intenzivniju saradnju između Crne Gore i Turske.

“Očekujem da će privednici Izmira prepoznati mogućnosti za širenje biznisa u našoj državi i iskoristiti aktuelne prilike za investiranje”, zaključila je ona.

Tokom skupa su, pored predsjednice Drakić, govorili Mahmut Erkoç u ime upravnog odbora Komore Izmira, ambasadori Yeşim Kebapçıoğlu i Periša Kastratović, direktorica Agencije za investicije Crne Gore Snežana Đurović i njen pomoćnik Andrej Lakić, predsjednik Odbora direktora Zirat Banke Talha Dökülmez i predsjednik Turske privredne komore u Crnoj Gori Burhan Burhan Genç.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 18:34